Непоносимостта към глутена е състояние, при което консумацията на храни с глутен води до атрофия на лигавицата на тънкото черво. Ето защо при установена такава, е редно да се внимава особено много какво се хапва. Коледните празници, когато трапезата е отрупана с какви ли не вкусове, е истинско изпитание за хората, които са алергични към глутен. за тях е тази рецепта за традиционни коледни меденки, която освен че е без глутен, е подходяща и за вегани.

Сладките може да се съхраняват на стайна температура в продължение на няколко дни. Може и да ги замразите за по-дългосрочно съхранение. 

Съставки

  • 1/2 с.л. Сода за хляб
  • 1/4 ч.л. Сол
  • 1/2 с.л. Канела
  • 1 ч.л. Настърган джинджифил
  • 3 с.л. Меласа
  • 1/4 ч.ч. Бадемово масло
  • 1/2 ч.ч. Кафява захар
  • 1.5 ч.ч. Брашно от рожков

Начин на приготвяне

  • 1. В голяма направете сипете лененото семе и го залейте с малко вода. Оставете да престои 5 минути. Така се получава т. нар. веганско яйце.
  • 2. Добавете маслото на стайна температура, меласата, бадемовото масло, кафявата захар, солта, подправките и содата за хляб. Разбийте с миксер на ниска скорост. 
  • 3. Добавете брашно без глутен към мокрите съставки и разбъркайте с дървена лъжица, докато се съчетаят добре. трябва да се получи тесто, което не се разлива, а държи формата си. Когато го притиснете с пръст, не бива да го усещате сухо и да се цепи. 
  • 4. Покрийте купата със свежо фолио и охладете тестото поне за един час.  
  • 5. Загрейте фурната до 180 градуса. Внимателно разточете тестото до дебелина 0,5 см. Добре е да разточвате между два листа пергаментова или хартия за печене, за да не залепва. Може да поръсвате и с малко оризово брашно по същата причина.
  • 6. Премахнете горния лист и изрежете фигурки. За да не залепват формичките, също може да ги потапяте в оризово брашно. След това повдигнете долния пласт, заедно с цялото тесто, и го поставете в тавичка. Поставете във фризера за 5 минути. Това ще ги направи по-здрави и по-лесно ще се прехвърлят в печката за печене. Използвайте шпатула, за да прехвърлите внимателно бисквитите в тава за печене. 
  • 7. Печете за 8-10 минути или докато се появи светлокафяво по краищата. Извадете тавата и ги оставете за 2-3 минути там. След това прехвърлете да се охлаждат върху решетка.

     

  • 8. След като се охладят, украсете с глазура или поръсете с пудра захар.