Непоносимостта към глутена е състояние, при което консумацията на храни с глутен води до атрофия на лигавицата на тънкото черво. Ето защо при установена такава, е редно да се внимава особено много какво се хапва. Коледните празници, когато трапезата е отрупана с какви ли не вкусове, е истинско изпитание за хората, които са алергични към глутен. за тях е тази рецепта за традиционни коледни меденки, която освен че е без глутен, е подходяща и за вегани.
Сладките може да се съхраняват на стайна температура в продължение на няколко дни. Може и да ги замразите за по-дългосрочно съхранение.
Съставки
- 1/2 с.л. Сода за хляб
- 1/4 ч.л. Сол
- 1/2 с.л. Канела
- 1 ч.л. Настърган джинджифил
- 3 с.л. Меласа
- 1/4 ч.ч. Бадемово масло
- 1/2 ч.ч. Кафява захар
- 1.5 ч.ч. Брашно от рожков
Начин на приготвяне
- 1. В голяма направете сипете лененото семе и го залейте с малко вода. Оставете да престои 5 минути. Така се получава т. нар. веганско яйце.
- 2. Добавете маслото на стайна температура, меласата, бадемовото масло, кафявата захар, солта, подправките и содата за хляб. Разбийте с миксер на ниска скорост.
- 3. Добавете брашно без глутен към мокрите съставки и разбъркайте с дървена лъжица, докато се съчетаят добре. трябва да се получи тесто, което не се разлива, а държи формата си. Когато го притиснете с пръст, не бива да го усещате сухо и да се цепи.
- 4. Покрийте купата със свежо фолио и охладете тестото поне за един час.
- 5. Загрейте фурната до 180 градуса. Внимателно разточете тестото до дебелина 0,5 см. Добре е да разточвате между два листа пергаментова или хартия за печене, за да не залепва. Може да поръсвате и с малко оризово брашно по същата причина.
- 6. Премахнете горния лист и изрежете фигурки. За да не залепват формичките, също може да ги потапяте в оризово брашно. След това повдигнете долния пласт, заедно с цялото тесто, и го поставете в тавичка. Поставете във фризера за 5 минути. Това ще ги направи по-здрави и по-лесно ще се прехвърлят в печката за печене. Използвайте шпатула, за да прехвърлите внимателно бисквитите в тава за печене.
- 7. Печете за 8-10 минути или докато се появи светлокафяво по краищата. Извадете тавата и ги оставете за 2-3 минути там. След това прехвърлете да се охлаждат върху решетка.
- 8. След като се охладят, украсете с глазура или поръсете с пудра захар.