Клафути е френси елегантен сладкиш с неподражаем вкус и аромат. Наименованието му идва от глагол на древен романски език, който в превод означава "пълня". И точно тук се крие очарованието му – той се състои от тесто и пълнеж от плодове. Класическото клафути е с череши или вишни, на което дори са оставени дръжките и костилките. Именно с него ще ви запознаем сега, но с почистени череши, за да не гълтат костилки малчуганите...
Съставки
- 1 ч.л. Ванилов екстракт
- 2 ч.ч. Череши
- 2 с.л. Бадеми
- 3 бр. Яйца
- 1 ч.ч. Захар
- 1 щипка Сол
- 1/2 ч.ч. Брашно
- 1 ч.ч. Прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1. Бадемите се обелват и се разбъркват заедно с почистените от костилките череши.
- 2. Яйцата се смесват със захарта, солта и брашното. Бърка се до получаването на гладка смес.
- 3. Към яйчената смес се добавят прясното мляко, бадемово-черешовата смес и ваниловият екстракт. Разбърква се до гладкост.
- 4. Сместа се изсипва в намазана и поръсена с брашно тава. Пече се на 180 градуса 40-45 минути.
- 5. Едва след като изстине, се поръсва с пудра захар и се поднася.