Тези кюфтенца са едни от най-красивите, които сте яли. Те не са традиционните кафяви от кайма, с които сме свикнали, а са розови, защото съдържат цвекло. Може да ги изпържите като малки топчета, а може и леко да ги разплескате и да станат плоски и овални. Ако не обичате пържена храна - изпечете ги във фурната.
Съставки
- 500 г Кайма от телешко месо
- 2 глави Лук
- 200 г Червено цвекло
- 50 г Маслини
- 2 с.л. Олио
- 2 бр. Яйца
- 1 ч.л. Сол
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1/2 ч.ч. Галета
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете лука на много ситно. Смесете го с каймата.
- 2. Сварете цвеклото, докато омекне. Настържете го на едро ренде. Добавете го към каймата.
- 3. Нарежете маслините на дребни парченца. Омесете с всички останали продукти.
- 4. Добавете олиото, яйцето и подправките. Омесете и оставете да почине, за да попие всички вкусове и аромати за около 20 минути. Завийте купата с памучна кърпа.
- 5. Оформете топчета. Овъргаляйте всяко топче в галета.
- 6. Загрейте олио в тигана и изпържете кюфтетата в маслена баня. Готовите кюфтета отцедете върху кухненска хартия.