Класическата рецепта е с основа от ронливо тесто и наподобява пай. Много практичните французи обаче го заместват с обикновено готово бутер тесто, с което съкращават времето за приготвяне наполовина. Ние предпочитаме класическия вариант, но ви съветваме да експериментирате и да изберете своята версия. И двата вида тесто можете да приготвите предварително и да съхранявате една седмица в хладилник. Ако решите да замразите тестото, не забравяйте да го извадите от фризера поне 4 часа преди обработката. В този случай пак го премесете и оставете да почине за 15 минути в хладилник преди да продължите с рецептата.

Съставки

  • 1 щипка Черен пипер
  • 1 щипка Сол
  • 200 г Кашкавал
  • 3 бр. Яйца
  • 200 г Варена шунка
  • 1 бр. Ронливо тесто
  • 3 стръка Праз
  • 1 щипка Естрагон

Начин на приготвяне

  • 1. С разточеното тестото се покриват дъното и страните на форма за киш.
  • 2. Шунката и празът се задушават в маслото и се оставят да изстинат напълно.
  • 3. Сметаната и яйцата се разбиват и овкусяват със сол, пипер и малко естрагон.
  • 4. Яйчената смес се разбърква с филето и сушените домати и се прибавя настърганата Гауда.
  • 5. Пълнежът се изсипва върху тестото. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато кишът придобие апетитен златисто-кафяв цвят.