Класическата рецепта е с основа от ронливо тесто и наподобява пай. Много практичните французи обаче го заместват с обикновено готово бутер тесто, с което съкращават времето за приготвяне наполовина. Ние предпочитаме класическия вариант, но ви съветваме да експериментирате и да изберете своята версия. И двата вида тесто можете да приготвите предварително и да съхранявате една седмица в хладилник. Ако решите да замразите тестото, не забравяйте да го извадите от фризера поне 4 часа преди обработката. В този случай пак го премесете и оставете да почине за 15 минути в хладилник преди да продължите с рецептата.
Съставки
- 1 щипка Черен пипер
- 1 щипка Сол
- 200 г Кашкавал
- 3 бр. Яйца
- 200 г Варена шунка
- 1 бр. Ронливо тесто
- 3 стръка Праз
- 1 щипка Естрагон
Начин на приготвяне
- 1. С разточеното тестото се покриват дъното и страните на форма за киш.
- 2. Шунката и празът се задушават в маслото и се оставят да изстинат напълно.
- 3. Сметаната и яйцата се разбиват и овкусяват със сол, пипер и малко естрагон.
- 4. Яйчената смес се разбърква с филето и сушените домати и се прибавя настърганата Гауда.
- 5. Пълнежът се изсипва върху тестото. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато кишът придобие апетитен златисто-кафяв цвят.