Когато през 70-те и 80-те години в съветските магазини няма голямо разнообразие от хранителни продукти, домакините се опитват да разнообразят рецептите с традиционни съставки, като ги смесват по различен начин. Кекс "Зебра" се прави от два цвята тесто - и това е най-ефектното в него. Изглеждаше забележително, защото прилича на кожата на екзотичното животно.
Съставки
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 3 с.л. Какао
- 1 ч.ч. Сладкарска сметана
- 200 г Краве масло
- 5 бр. Яйца
- 2 ч.ч. Захар
- 2 ч.ч. Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Разбийте яйцата със захарта, докато станат на пяна.
- 2. Добавете пресятото брашно, содата, сметаната и разтопеното масло. разбъркайте, докато стане хомогенно.
- 3. разделете сместа на 2 равни части. В едната добавете какаото и разбъркайте, докато се оцвети равномерно.
- 4. Намазнете форма за печене. В центъра сипете 3 с. л. от бялата смес, върху нея 3 с. л. от кафявата. Трябва да се получат 8 концентрични кръгове в различни цветове.
- 5. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. Ако в горната си част кейкът е готов, покрийте го с фолио за печене.
- 6. Може да проверите дали средата му е изпечена, като забодете клечка за зъби - ако по нея нищо не е залепнало, значи кейкът е готов.
- 7. Може да поръсите готовия кейк с пудра захар или да гарнирате с топка сметанов сладолед.