Катмите са една вкусна и малко по-различна алтернатива на палачинките. Те са по-дебели, правят се с повече масло, а в тестото се слага и мая. Има рецепти, в които тя е суха, както и такива с жива мая. В някои варианти се правят с кисело мляко, в други - с прясно. Предлагаме ви един лесен вариант, който със сигурност ще ви се получи от първия път. Единственото, с което трябва да се съобразите, е времето, което е нужно да отделите за втасване. Сместа се поставя в предварително леко затоплена фурна, за да може за около час маята да се активира.
Съставки
- 3 с.л. Олио
 - 1/2 ч.л. Сол
 - 1/2 ч.л. Захар
 - 1/2 пакетче Мая
 - 350 мл Прясно мляко
 - 170 мл Вода
 - 250 г Брашно
 - 2 бр. Яйца
 - 2 с.л. Краве масло
 
Начин на приготвяне
- 1. Разбийте яйцата с прясното мляко в дълбока купа с помощта на миксер.
 - 2. Пресейте брашното и го смесете със сухата мая. Добавете него, както и солта, захарта, олиото и водата, която предварително сте затоплили, за да може да се активира маята, и разбийте още малко.
 - 3. Включете фурната, за да стигне 40 градуса. След това я изключете. В топлата фурна сложете купата със сместа за около час.
 - 4. Печете катмите в тиган или на сач. Използвайте малко масло за намазване на повърхността. Гребвайте по 1 черпак и с плавни движения разливайте сместа из целия тиган.
 - 5. Всяка катма намажете с масло по цялата повърхност. 

 

                                







                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    

    