Правенето на коледна медена къщичка е традиция във Финландия и други северни страни. Много магазини предлагат готови платки в комплект с крем и допълнителна декорация. Ако искате сами да направите тестото си, използвайте тази класическа рецепта за меденки.
Следвайте инструкциите стъпка по стъпка, за да "построите" най-вкусната коледна къщичка с аромат на канела и вкус на мед.
Съставки
- 2 ч.л. Сода за хляб
- 1 ч.л. Канела
- 5 с.л. Пчелен мед
- 2 ч.ч. Захар
- 4 бр. Яйца
- 500 г Брашно
Начин на приготвяне
- 1. От всички продукти замесете меко тесто. Отделете малка топка от него, с която да направите меденки - елхички и човечета, за декорация на къщичката.
- 2. Направете си хартиени шаблони за различните елементи на къщичката. Разточете тестото и изрежете форми по тях, като използвате много остър нож. Имате нужда от плоскости за 4 броя стени, 2 - за покрив и 4 по-малки за коминче. На дългите стени изрежете отвори за прозорци, а на едната по-тясна - врата. твърда.
- 3. Изпечете плоскостите в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се 12 минути в на 160 градуса. Тестото леко се зачервява по краищата, когато е готово. Внимавайте да не препечете, защото тогава медената къщичка ще стане твърда.
- 4. За декорация използвайте роял айсинг. Очертайте прозорците и вратата на стените. Това може да направите и след като сглобите къщичката, но тогава ще е малко по трудно да работите под ъгъл с кулинарния пош, пълен с глазура.
- 5. Сглобете къщичката, като за слепване използване разбита сметана. С нея различните елементи се намазват по краищата и леко се притискат.
- 6. Намажете целия покрив с айсинг, без да заглаждате. Така ще изглежда като естествено навалян от сняг.
- 7. Разточете малката топка медено тесто и изрежете елхички и човечета. Изпечете и декорирайте с оцветен айсинг.
- 8. Сладките залепете със сметана или с разбит белтък по стените на къщичката.
- 9. Готовата къщичка оставете да стегне на хладно поне за час. Може да доукрасите със захарни бастунчета, звезди, перли и сребриста сладкарска боичка.