Японските бисквити от парено тесто са меки и гъвкави. Ако запазите целия изпечен блат, без да го режете, може да го изпозлвате за облицоване на торти отстрани, защото тестото лесно се огъва, или за руло. Тестото се оцветява с различни цветове хранителна боя. Може дори да се нарисуват фигури - точки, квадрати, звезди, с боя в контрастен цвят, което прави бисквитите още по-ефектни.
Приготвят се от маслено, парено тесто, което е познато на сладкарите най-вече от приготвянето на еклери и профитероли. Разбира се, рецептата има своите специфики.
Тестото за тези бисквити може да съхранявате, завито в свежо домакинско фолио, и във фризера.
Съставки
- 1 бр. Яйце
- 120 г Жълтъци
- 165 г Белтъци
- 80 г Брашно
- 80 г Захар
- 130 мл Прясно мляко
- 70 г Краве масло
- 1 щипка Сол
- 8 г Ванилова захар
Начин на приготвяне
- 1. Млякото се сипва в малка тенджерка. В него се добавя и маслото. Поставя се на котлона на средна температура и се оставя да заври.
- 2. Когато се появят първите мехурчета, се добавя брашното. Започва активно да се бърка с лъжица, докато не стане меко и гладко тесто.
- 3. Пареното тесто се изсипва в друга купа. Добавя се малко боя на прах - суха или размита в малко количество алкохол. Тестото се разбърква с миксер на ниска скорост, докато се оцвети равномерно навсякъде.
- 4. Постепенно се добавя цялото яйце и жълтъците - един по един. Всичко продължава да се бърка с миксера.
- 5. В отделна купа се разбиват белтъците със солта. Когато се появят мехурчета, се добавя захарта - лъжица по лъжица. Скоростта на миксера се увеличава постепенно.
- 6. Белтъците също се оцветяват с избраната боя в много малко количество, така че да се получи по-светъл нюанс от цвета на сместа с жълтъците. Трябва да се разбият до състояние на твърдост, в което, ако купата се обърне, те да не падат.
- 7. Сместа с белтъците се сипва в жълтъците. Разбива се на най-ниска скорост.
- 8. Тава се застила с хартия за печене. Тестото се излива в нея, като се разнася равномерно с шпатула. Дебелината трябва да е около 5 мм. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса 13-17 минути.
- 9. Готовото тесто се премества на равна повърхност, заедно с хартията и се оставя да изстине. Когато това стане, се нарязва на правоъгълници.