По оригиналната панагюрска рецепта. Представяме ви традиционно българско ястие от подбалканския край, с което панагюрци се гордеят.

Съставки

  • 4 щипки Червен пипер
  • 60 г Краве масло
  • 4 скилидки Чесън
  • 160 г Овче сирене
  • 2 кофички Кисело мляко
  • 8 бр. Яйца
  • 4 бр. Люти чушлета

Начин на приготвяне

  • 1. В 1 л вряла, но не вряща, вода се чукват яйцата и сеоставят на огъня, докато белтъкът се втвърди. 
  • 2. В 4 сервирни порцеланови чинии се разпределякиселото мляко. Посипва се отгоре със сиренето, разделено на 4 равни части. 
  • 3. В малък тиган се разтопява маслото и в него сепопарват настърганите скилидки чесън. Отстранява се от горещия котлон и едватогава се посипва с червен пипер. 
  • 4. С подходяща решетъчна лъжица се изваждат забуленитеяйца и се разпределят по две във всяка порция върху киселото мляко.
  • 5. Така подредените мляко и яйца накрая се посипват сгорещото чесново масло. Зелените люти чушлета се забождат в гъстото киселомляко за акцент, вкус и пикантност.