По оригиналната панагюрска рецепта. Представяме ви традиционно българско ястие от подбалканския край, с което панагюрци се гордеят.
Съставки
- 4 щипки Червен пипер
- 60 г Краве масло
- 4 скилидки Чесън
- 160 г Овче сирене
- 2 кофички Кисело мляко
- 8 бр. Яйца
- 4 бр. Люти чушлета
Начин на приготвяне
- 1. В 1 л вряла, но не вряща, вода се чукват яйцата и сеоставят на огъня, докато белтъкът се втвърди.
- 2. В 4 сервирни порцеланови чинии се разпределякиселото мляко. Посипва се отгоре със сиренето, разделено на 4 равни части.
- 3. В малък тиган се разтопява маслото и в него сепопарват настърганите скилидки чесън. Отстранява се от горещия котлон и едватогава се посипва с червен пипер.
- 4. С подходяща решетъчна лъжица се изваждат забуленитеяйца и се разпределят по две във всяка порция върху киселото мляко.
- 5. Така подредените мляко и яйца накрая се посипват сгорещото чесново масло. Зелените люти чушлета се забождат в гъстото киселомляко за акцент, вкус и пикантност.