Този десерт освен много вкусен е и лек. Ако искате да го консумирате като сладолед - охладете в хладилника или използвайте машина за сладолед. Може да го хапвате и като ароматно плодово мляко. 

Шипките са плодът, който добавя допълнителен розов цвят на десерта. Те имат фин аромат и са  най-добрият източник на витамин С. Вместо пресни или сушени плодове, може да използвате пакчетчета чай от шипки - ефектът е същият. 


 






Съставки

  • 1 1/2 ч.ч. Прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. Пчелен мед
  • 2 с.л. Шипки
  • 2 ч.л. Ванилов екстракт
  • 3 ч.ч. Ягоди
  • 3 ч.ч. Кисело мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Сипете млякото и меда в малка тенджера и ги загрейте на слаб огън, докато сместа започне да къкри. Важно е млякото да не заври. 
  • 2. Добавете шипките. Може да използвате и пликчета чай от шипки, ако нямате самите плодове. Добавете и ваниловия екстракт.
  • 3. Свалете от котлона. Покрийте с капак и оставете за 10 минути.
  • 4. Изцедете млякото през ситен филтър. Отстранете шипките. 
  • 5. Сипете млякото в блендер и добавете 2 чаши ягоди. Смесвайте, докато стане напълно гладко.
  • 6. Добавете киселото мляко и продължете да пасирате. Сипете и останалите ягоди и смесете.
  • 7. Поставете сместа в хладилника, за да се охлади.
  • 8. Гарнирайте със свежи стръкчета мента, босилек или зрънца нар.