Ябълковият мус се сервира поръсен с кафява захар и листенца мента.

Съставки

  • 2 кг Ябълки
  • 250 мл Ябълков сок
  • 50 г Захар
  • 3 пакетчета Ванилова захар
  • 100 г Сухар
  • 2-3 с.л. Краве масло
  • 3 с.л. Кафява захар
  • 500 г Квасена сметана

Начин на приготвяне

  • 1. Ябълките се обелват и се отстраняват семките им. Оформят се на кубчета.
  • 2. Плодовете се кипват заедно с ябълковия сок, захарта и пакетчето ванилова захар.
  • 3. Съдът се затваря и се вари на умерен огън около 10 минути. Оставя се да се охладят.
  • 4. Сухарът се натрошава на ситни трохи, като за целта се поставя в найлонова торбичка. Изпича се в горещо масло при непрекъснато бъркане.
  • 5. Добавят се 2 с.л. кафява захар и се охлажда.
  • 6. Сметаната се смесва с 2 пакетчета ванилова захар.
  • 7. Охладеният ябълков компот се разпределя в чаши. Върху него се слагат на пластове маслените трохи и сметаната.
  • 8. Чашите се оставят в хладилника за 1 час. Преди сервиране се поръсват с кафява захар.