Ябълковият мус се сервира поръсен с кафява захар и листенца мента.
Съставки
- 2 кг Ябълки
- 250 мл Ябълков сок
- 50 г Захар
- 3 пакетчета Ванилова захар
- 100 г Сухар
- 2-3 с.л. Краве масло
- 3 с.л. Кафява захар
- 500 г Квасена сметана
Начин на приготвяне
- 1. Ябълките се обелват и се отстраняват семките им. Оформят се на кубчета.
- 2. Плодовете се кипват заедно с ябълковия сок, захарта и пакетчето ванилова захар.
- 3. Съдът се затваря и се вари на умерен огън около 10 минути. Оставя се да се охладят.
- 4. Сухарът се натрошава на ситни трохи, като за целта се поставя в найлонова торбичка. Изпича се в горещо масло при непрекъснато бъркане.
- 5. Добавят се 2 с.л. кафява захар и се охлажда.
- 6. Сметаната се смесва с 2 пакетчета ванилова захар.
- 7. Охладеният ябълков компот се разпределя в чаши. Върху него се слагат на пластове маслените трохи и сметаната.
- 8. Чашите се оставят в хладилника за 1 час. Преди сервиране се поръсват с кафява захар.