Обичайно, този омлет се приготвя в Каталуния. Ястието е класическо, направено само от 5 съставки.
Съставки
- 500 г Пресни картофи
- 1 бр. Глава лук
- 150 мл Зехтин
- 3 с.л. Босилек
- 6 бр. Яйца
Начин на приготвяне
- 1. Измийте картофите и ги обелете. Нарежете ги на дебели резени.
- 2. Нарежете лука.
- 3. Загрейте зехтина в голям тиган. Добавете картофите и лука и ги задушете под капак за около 30 минути/ Разбърквайте от време на време, докато картофите се омекнат.
- 4. Прецедете картофите и лука от мазнината през решетка в голяма купа. Оставете отцепената мазнина настрана.
- 5. Разбийте яйцата поотделно. Разбъркайте картофите с 3 с. л. нарязан босилек. Овкусете със сол и пипер.
- 6. Загрейте малко от прецеденото масло в дълбок тиган. Изсипете всичко там и печете на умерена температура. С шпатулата оформите омлета като възглавница.
- 7. Когато е почти готов, обърнете на плоча и плъзнете обратно в тавата,з а да се изпече и от другата страна. Гответе още няколко минути. Може да обърнете още няколко пъти.
- 8. Готовият омлет извадете от тигана. Оставете да се охлади 10 минути преди сервиране.