Обичайно, този омлет се приготвя в Каталуния. Ястието е класическо, направено само от 5 съставки.




 

 

 

 

Съставки

  • 500 г Пресни картофи
  • 1 бр. Глава лук
  • 150 мл Зехтин
  • 3 с.л. Босилек
  • 6 бр. Яйца

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте картофите и ги обелете. Нарежете ги на дебели резени. 
  • 2. Нарежете лука.
  • 3. Загрейте зехтина в голям тиган. Добавете картофите и лука и ги задушете под капак за около 30 минути/ Разбърквайте от време на време, докато картофите се омекнат.
  • 4. Прецедете картофите и лука от мазнината през решетка в голяма купа. Оставете отцепената мазнина настрана.
  • 5. Разбийте яйцата поотделно. Разбъркайте картофите с 3 с. л. нарязан босилек. Овкусете със сол и пипер.
  • 6. Загрейте малко от прецеденото масло в дълбок тиган. Изсипете всичко там и печете на умерена температура. С шпатулата оформите омлета като възглавница.
  • 7. Когато е почти готов, обърнете на плоча и плъзнете обратно в тавата,з а да се изпече и от другата страна. Гответе още няколко минути. Може да обърнете още няколко пъти. 
  • 8. Готовият омлет извадете от тигана. Оставете да се охлади 10 минути преди сервиране.