Този сладкиш може да направите с почти всички есенни плодове – ябълки, круши, сливи, дори грозде (без семки). Когато режете плодовете, не бъдете прецизни - колкото по-едри и различни по големина парчета, толкова повече сладкишът ще отговаря на името си.
Пухкавото кексово тесто, сочността на плодове и сладостта на карамела превръщат този сладкиш в неустоимо вкусово изживяване.
Съставки
- 1 шепа Орехови ядки
- 4 бр. Яйца
- 100 г Краве масло
- 1.5 ч.ч. Брашно
- 1,5 ч.ч. Кристална захар
- 4 бр. Ябълки
- 1 с.л. Канела
- 3 с.л. Кафява захар
Начин на приготвяне
- 1. Измийте ябълките и обелете кората им. Нарежете ги на едри парчета. Ако използвате сливи, няма нужда да ги белите и е достатъчно да ги разполовите.
- 2. Докато приготвяте сладкиша, дръжте ябълките/крушите в съд с вода, за да не потъмнеят.
- 3. Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато се получи гъста, жълта смес.
- 4. Добавете разтопеното масло и разбийте на ниска скорост.
- 5. Сипете брашното и бакпулвера, като разбърквате с лъжица. Така няма да се вдига брашно навсякъде, а и ще запазите въздушността на сместа, което ви гарантира бухнал и мек сладкиш.
- 6. Намаслете дъното и стените на кръгла тавичка. Изсипете тестото, а отгоре посипете с ябълки съвсем хаотично, без да подреждате.
- 7. Поръсете с канелата и кафявата захар, за да се получи хубава карамелена глазура.
- 8. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути.