Може да приготвите предястие с по-нетрадиционен за българите вкус - риба с червено цвекло и домашна растителна майонеза.
Съставки
- 2 с.л. Зехтин
- 1 ч.ч. Белени слънчогледови семки
- 1 с.л. Зехтин
- 5 бр. Кисели краставички
- 5-6 бр. Картофи
- 150 г Маринована херинга
- 1 глава Червен лук
- 1 щипка Кимион
- 1 щипка Сол
- 1 бр. Лимон
Начин на приготвяне
- 1. Непечените слънчогледовите семки се накисват във вода от вечерта. Поомекналият слънчоглед се пасира в блендер.
- 2. Добавят се зехтинът, лимоновият сок, щипка смлян кимион и сол на вкус. Пасирането продължава до получаване на хомогенна смес.
- 3. Сваряват се картофите и се нарязват на кубчета в купичка.
- 4. Червеното цвекло също се сварява и отделно се нарязва на дребни кубчета.
- 5. Киселите краставички се режат на четвъртинки. Рибите също се нарязват на хапки.
- 6. На дъното на стъклена купа се поставят картофи. Върху тях се нареждат парченцата риба, кисели краставички и цвекло.
- 7. Намазва се слой от слънчогледовата майонеза. Редят се отново, картофи, риба, краставички, цвекло. Отгоре се завършва с майонеза и се поръсва със свеж копър, нарязан на много ситно.