Тези сладки са едни от най-лесните за правене. Те са тънки и хрупкави и съчетават вкусово богатството на черния шоколад, подчертано от кристалчетата морска сол.

Домакините в Швеция пекат хаврефларн най-често в началото на зимата. Класическият начин за приготвяне на тези тънки овесени бисквити е като се слепят една за друга. Ако искате да ги направите по този начин, трябва да увеличите количеството шоколад, защото ще ви е нужен и за слепване. В такъв случай вместо 75 грама, изпозлвайте 120.

 

Съставки

  • 75 г Краве масло
  • 2 с.л. Пчелен мед
  • 2 с.л. Прясно мляко
  • 60 г Пълнозърнесто брашно
  • 1/2 ч.л. Бакпулвер
  • 45 г Овесени ядки
  • 90 г Захар
  • 1/4 ч.л. Ванилия
  • 75 г Черен шоколад
  • 1 щипка Морска сол

Начин на приготвяне

  • 1. Загрейте фурната на 180°C. Застелете две тави с хартия за печене. 
  • 2. Разтопете маслото. Свалете от котлона и смесете с меда и млякото. 
  • 3. Смесете брашното с бакпулвера, овесените ядки, захарта и ванилията. Сипете млякото с меда на тънка струйка и размесете с дървена лъжица, докато стане еднородна смес. 
  • 4. От сместа се взема по 1 ч. л. за 1 сладка. изсипва се върху тавата с хартия за печене. Оставете поне по 2 см между сладките. 
  • 5. Пекат се между 6-7 минути или докато сладките станат златистокафяви. Охладете. Разтопете шоколада на водна баня и нанесете от него с плоска четка по половината сладка. Поръсете с кристалчета сол.