Тази рецепта е трядиционна за турската кухня. Леката разядка е чудесна за топлите дни. Ако не харесвате аромата и вкуса на джоджен, може да замените с мента - така съвсем ще сте във вкуса на лятото. 


За вкус и плътност на ястието може да добавите печени чушки или маслини. Най-отгоре се полива със зехтин. 

Съставки

  • 500 г Цедено кисело мляко
  • 150 г Краве сирене
  • 50 г Краве масло
  • 2 с.л. Сух джоджен
  • 2 с.л. Копър
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Червен пипер
  • 3 скилидки Чесън

Начин на приготвяне

  • 1. Разтопете маслото на слаб огън. Добавете в него 1 с. л. сух джоджен и разбъркайте. Свалете от котлона и оставете маслото да се охлади леко.
  • 2. В купа натрошете сиренето и добавете цеденото кисело мляко. Овкусете със солта, ситно нарязания чесън и сместа с маслото и чесъна. Разбъркайте добре.
  • 3. Сипете всичко в чиния и поръсете с червен пипер и джоджен.

     

  • 4. Вкусното хайдари се хапва с препечен хляб или тънки питки. Може да нарежете пресни краставици и моркови на дълги пръчици и да ги топвате в разядката.