Тази рецепта е трядиционна за турската кухня. Леката разядка е чудесна за топлите дни. Ако не харесвате аромата и вкуса на джоджен, може да замените с мента - така съвсем ще сте във вкуса на лятото.
За вкус и плътност на ястието може да добавите печени чушки или маслини. Най-отгоре се полива със зехтин.
Съставки
- 500 г Цедено кисело мляко
- 150 г Краве сирене
- 50 г Краве масло
- 2 с.л. Сух джоджен
- 2 с.л. Копър
- 1 ч.л. Сол
- 1 ч.л. Червен пипер
- 3 скилидки Чесън
Начин на приготвяне
- 1. Разтопете маслото на слаб огън. Добавете в него 1 с. л. сух джоджен и разбъркайте. Свалете от котлона и оставете маслото да се охлади леко.
- 2. В купа натрошете сиренето и добавете цеденото кисело мляко. Овкусете със солта, ситно нарязания чесън и сместа с маслото и чесъна. Разбъркайте добре.
- 3. Сипете всичко в чиния и поръсете с червен пипер и джоджен.
- 4. Вкусното хайдари се хапва с препечен хляб или тънки питки. Може да нарежете пресни краставици и моркови на дълги пръчици и да ги топвате в разядката.