Към днешното основно ястие може да добавите много вкусен и полезен десерт - грис халва. Когато я гарнирате с ядки и плодове, ще можете да я поднесете и като следобедна закуска заедно с чаша кафе. 

Съставки

  • няколко щипки Канела
  • 1 ч.л. Сусам
  • 50 г Стафиди
  • 1 бр. Нар
  • 2-3 бр. Орехи
  • 1 пакетче Ванилия
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 1 ч.ч. Кафява захар
  • 1 1/2 ч.ч. Пшеничен грис

Начин на приготвяне

  • 1. За приготвяне на грис халва се използва едрозърнест пшеничен грис.
  • 2. Сварява се сироп от 1 чаша кафява захар в 2 чаши вода.
  • 3. В дълбок тиган се сипва половин чаша олио и в него се запържва до зачервяване 1 1/2 чаша от гриса. По желание може да се добави 1 пакетче ванилия.
  • 4. Долива се бавно от топлия сироп с непрекъснато бъркане. При варенето грисът набъбва и бързо увеличава обема си няколко пъти.
  • 5. Продължава бъркането, докато грисът поеме водата. Ако не се бърка, ще се получат неприятни бучки и няма да се постигне желаната гладка консистенция.
  • 6. Топлият грис се изсипва в купички или се оставя да изстине и се нарязва на \"тортени\" парченца.
  • 7. Парченцата се поднасят поръсени с канела, орехови ядки, филирани бадеми, зрънца от нар, стафиди и сусам.