Към днешното основно ястие може да добавите много вкусен и полезен десерт - грис халва. Когато я гарнирате с ядки и плодове, ще можете да я поднесете и като следобедна закуска заедно с чаша кафе.
Съставки
- няколко щипки Канела
- 1 ч.л. Сусам
- 50 г Стафиди
- 1 бр. Нар
- 2-3 бр. Орехи
- 1 пакетче Ванилия
- 1/2 ч.ч. Олио
- 1 ч.ч. Кафява захар
- 1 1/2 ч.ч. Пшеничен грис
Начин на приготвяне
- 1. За приготвяне на грис халва се използва едрозърнест пшеничен грис.
- 2. Сварява се сироп от 1 чаша кафява захар в 2 чаши вода.
- 3. В дълбок тиган се сипва половин чаша олио и в него се запържва до зачервяване 1 1/2 чаша от гриса. По желание може да се добави 1 пакетче ванилия.
- 4. Долива се бавно от топлия сироп с непрекъснато бъркане. При варенето грисът набъбва и бързо увеличава обема си няколко пъти.
- 5. Продължава бъркането, докато грисът поеме водата. Ако не се бърка, ще се получат неприятни бучки и няма да се постигне желаната гладка консистенция.
- 6. Топлият грис се изсипва в купички или се оставя да изстине и се нарязва на \"тортени\" парченца.
- 7. Парченцата се поднасят поръсени с канела, орехови ядки, филирани бадеми, зрънца от нар, стафиди и сусам.