Заповядайте един традиционен емблематичен сладкиш, който арменците сервират на трапезата на Великден.
Съставки
- 1 шепа Пудра захар
- 250 г Краве масло
- 2 ч.ч. Захар
- 3 ч.ч. Грис
- 4 ч.ч. Вода
- 1/2 ч.ч. Печени ядки
- 1 щипка Канела
- 1 пакетче Ванилия
- 2-3 шепи Сушени плодове
Начин на приготвяне
- 1. Грисът се изсипва в тава за печене, след което се прибавят счуканите на едро ядки – бадеми, орехи или лешници.
- 2. Запича се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като на няколко пъти тавата се раздрусва, за да се избегне неравномерното изпичане. Пече се, докато халвата придобие розово-златист цвят.
- 3. Междувременно се приготвя сироп, като разтопеното масло се прибавя захарта, за да се карамелизира леко. Добавят се и сушените плодове, ванилията и водата. Оставя се да покъкри не повече от 2-3 минути.
- 4. Тавата с изпечения грис се поставя върху котлона на умерен огън и постепенно се залива със сиропа. Бърка се постоянно, за да не загори. След като грисът поеме сиропа, се оставя да поизстине и сгъсти, покрит с памучна кърпа около 30 минути.
- 5. Така приготвената арменска грис халва се разрохква с вилица и се поръсва с канела и пудра захар. Сладкишът може да се гарнира със сметана, а за украса да се поръси с шепа бадеми.