Този печен карфиол със сирене е леко и ароматно ястие - перфектна рецепта както за празници, така и за обикновен ден. 


Една от особеностите на тази рецепта е водата, в която се вари карфиолът. 
Първо - тя не бива да е прекалено много. Достатъчно е да покрива розичките на карфиола, и дори някои от тях да се подават над нивото й. Не прекалявайте с водата, за да не изгубите концентрирания вкус на карфиола. След като той се свари и омекне, не изхвърляйте водата. Тя се използва, за да се направи сосът със сирене. В случая водата замества млякото, което обикновено се използва. Така рецептата е не само по-икономична, но и се получава по-олекотен вкус. 


Може да хапвате този гратен с карфиол като самостоятелно ястие или да го приготвите като гарнитура за говеждо, свинско или пуешко месо.

Гратенът се полива с топинг от:

3 супени лъжици масло
1 скилидка фино смлян чесън
1 к.ч. галета
1 чаена лъжичка прясна мащерка 
сол и пипер на вкус

Съставки

  • 3 ч.ч. Сирене Грюер
  • 1 щипка Индийско орехче
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Сол
  • 1/4 ч.ч. Пълнозърнесто брашно
  • 3 с.л. Краве масло
  • 2 кг Карфиол
  • 1/2 ч.ч. Пълномаслена сметана

Начин на приготвяне

  • 1. Начупете карфиола на розички. Сложете го в дълбока тенджера и налейте количество вода, с което да го покриете. Не прекалявайте с водата. По-голямото количество ще разводни вкуса. Дори да се показва част от парчетата, оставете така, вместо да доливате. След като водата кипне, сложете капака и оставете да се готви 2-3 минути. Извадете готовия карфиол и отцедете. 
  • 2. Загрейте фурната до 400 градуса по Целзий.
  • 3. Разтопете маслото в средно голяма касерола. След това добавете брашното и разбъркайте, докато се абсорбира цялото масло. Отнема 1-2 минути. Изсипете чаша и половина от водата, в която е врял карфиолът. Оставете отново да кипне. Намалете котлона и оставете за още 2-3 минути, докато се сгъсти. 
  • 4. Изсипете сметаната, солта и черния пипер. Разбъркайте. След това изключете котлона. Овкусете с индийското орехче. Добавете 1/3 от количеството настъргано сиренето Грюер, докато се разтопи.
  • 5. Добавете добре изцедения карфиол към соса със сиренето и смесете. Важно е карфиолът да е добре изцеден. Поръсете с останалото сирене. 
  • 6. За да направите "трохите", разтопете маслото, след което добавете пресования чесън и разбъркайте. Добавете галетата, ситно нарязаните листа от мащерка, щипка сол и черен пипер. оставете да се готви, като разбърквате, докато стане златистокафяво. 
  • 7. Изсипете карфиола със соса в тавичка. Посипете с галетата. Печете за около 20 минути. Оставете да се охлади 10 минути преди да сервира.