Галет е името на различни по състав и пълнеж плоски пити със завити краища. Обикновено се приготвя с маслено тесто. В средата се поставят задушени зеленчуци или сирена за соления вариант и плодове, крем и т.н. за сладкия.
Масленото тесто може да приготвите предварително и да използвате, когато ви се дояде нещо сладичко или внезапно ви изненадат гости. То се съхранява дългосрочно във фризера, завито в свежо домакинско фолио.
Съставки
- 30 г Краве масло
- 1 ч.ч. Кафява захар
- 3 бр. Ябълки
- 2 с.л. Вода
- 1 бр. Яйце
- 120 г Краве масло
- 220 г Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното и оформете кладенче в средата му.
- 2. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета.
- 3. Претрийте сместа с върха на пръстите си.
- 4. Чукнете яйцето и добавете студената вода. Замесете тесто за няколко минути. увийте топката в домакинско фолио и я оставете в хладилника за 30 минути.
- 5. Разточете тестото с набрашнена точилка върху хартия за печене. Трябва да се образува голяма и тънка кръгла кора с диаметър, равен на този на тавата, в която ще печете. Оставете малък борд по края на тестото
- 6. Наредете нарязаните на тънко ябълки. Поръсете ги със захар и разтопено масло. Прегънете оставения борд от тестото навътре, като застъпвате при всяко прегъване, така че всяка следващата част да идва над другата.
- 7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 30 минути, докато коричката стане златиста.