Най-важната съставка в тази супа е лукът. Той е в голяма количество, изисква прецизно нарязаване и бавно готвене. Така получава привлекателен светлокафяв цвят и приятна мекота. В някои рецепти се добавя и малко захар, за да се карамелириза. Това придава допълнителен вкус.
В тази рецепта използваме бутер тесто за капаче на супата. Но може да използвате и филийка от бял хляб.
Вместо пармезан, може да се използва каквото и да е друго жълто сирене или кашкавал. Важно е при запичането то леко да се разтопи.
По желание, към бульона може да добавите и малко вино - сухо бяло или подсилено ликьорено вино.
Съставки
- 1 бр. Яйце
- 1.2 литър Телешки бульон
- 3 с.л. Краве масло
- 480 г Лук
- 120 г Бутер тесто
- 1 с.л. Брашно
- 100 г Пармезан
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете лука на тънки полумесеци. Разтопете маслото и когато зацвърчи, сложете лука в тигана. Гответе на ниска температура, като бъркате с дървена лъжица. Когато лукът добие златист цвят, сипете 3 с.л. вода. Това ще му помогне да омекне. Сложете капак и оставете да се задуши за 20 мин. на среден котлон, като бъркате от време на време.
- 2. Поръсете с брашното и разбъркайте добре, за да не остава на бучки.
- 3. Кипнете бульона. Добавете го към лука и оставете да покъкри 25 минути
- 4. Изрежете кръгове от бутер тестото с диаметър с около 2 сантиметра по-голям от диаметъра на отворите на съдовете, в които ще сипете супата.
- 5. Разделете супата в съдовете. Разбийте яйцето и с помощта на четка намажете тестото по краищата. На няколко места направете дупки с вилица. Залепете го като капаче върху съда, в който сте сипали супата. Добавете по една малка клонка свежа мащерка или розмарин.
- 6. Отгоре намажете с останалото разбито яйце. Поръсете с настъргано сирене.
- 7. Печете във фурна, която предварително сте загрели на 200 градуса, докато тестото стане златисто и сиренето се разтопи. Отнема около 10 минути.