Най-важната съставка в тази супа е лукът. Той е в голяма количество, изисква прецизно нарязаване и бавно готвене. Така получава привлекателен светлокафяв цвят и приятна мекота. В някои рецепти се добавя и малко захар, за да се карамелириза. Това придава допълнителен вкус. 

В тази рецепта използваме бутер тесто за капаче на супата. Но може да използвате и филийка от бял хляб. 

Вместо пармезан, може да се използва каквото и да е друго жълто сирене или кашкавал. Важно е при запичането то леко да се разтопи.

По желание, към бульона може да добавите и малко вино - сухо бяло или подсилено ликьорено вино. 

Съставки

  • 1 бр. Яйце
  • 1.2 литър Телешки бульон
  • 3 с.л. Краве масло
  • 480 г Лук
  • 120 г Бутер тесто
  • 1 с.л. Брашно
  • 100 г Пармезан

Снимка: iStock

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете лука на тънки полумесеци. Разтопете маслото и когато зацвърчи, сложете лука в тигана. Гответе на ниска температура, като бъркате с дървена лъжица. Когато лукът добие златист цвят, сипете 3 с.л. вода. Това ще му помогне да омекне. Сложете капак и оставете да се задуши за 20 мин. на среден котлон, като бъркате от време на време.
  • 2. Поръсете с брашното и разбъркайте добре, за да не остава на бучки. 
  • 3. Кипнете бульона. Добавете го към лука и оставете да покъкри 25 минути  
  • 4. Изрежете кръгове от бутер тестото с диаметър с около 2 сантиметра по-голям от диаметъра на отворите на съдовете, в които ще сипете супата.
  • 5. Разделете супата в съдовете. Разбийте яйцето и с помощта на четка намажете тестото по краищата. На няколко места направете дупки с вилица. Залепете го като капаче върху съда, в който сте сипали супата. Добавете по една малка клонка свежа мащерка или розмарин.
  • 6. Отгоре намажете с останалото разбито яйце. Поръсете с настъргано сирене.
  • 7. Печете във фурна, която предварително сте загрели на 200 градуса, докато тестото стане златисто и сиренето се разтопи. Отнема около 10 минути.