Хлебната питка - бохча, може да приготвите по всяка рецепта, която използвате за домашен хляб. Важно е питката да се получи захръглена и с обем.
Капачето на бпхчата се изрязва, а вътрешността се издълбава. От извадените хлебни трохи може да направите галета за панировка, като изсушите хляба във фурна и след това го счукате в хаванче. Бохчата се превръща в купичка, в която да сипете супата, а междувременно и да отхапвате от нея.
Супичката се гарнира със сварено яйце.
Съставки
- 2 ч.ч. Прясно мляко
- 5 с.л. Брашно
- 5 с.л. Краве масло
- 2 с.л. Бульон
- 4 ч.ч. Вода
- 1/2 ч.ч. Шунка
- 1 глава Лук
- 1/3 ч.ч. Целина
- 4 ч.ч. Картофи
- 2 ч.л. Сол
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 2 бр. Яйца
Начин на приготвяне
- 1. Смесете картофите, целината, лука, шунката и водата в дълбока тенджера. Оставете ги да заврат и варете 10 – 15 минути на средна температура, докато картофите омекнат. След това долейте пилешкия бульон и подправете със солта и черния пипер.
- 2. В тиган разтопете маслото и постепенно прибавете към него брашното, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Започнете бавно да сипвате млякото и бъркайте енергично, за да не се образуват бучки. После оставете сместа на котлона още 4 – 5 минути, за да се сгъсти.
- 3. Добавете млечната смес към останалите продукти в тенджерата. Оставете супата да заври.
- 4. Изпечените бохчи оставете да се охладят. Отрежете горната част за капаче и издълбайте вътрешността. Сипете от супата и поднесете веднага.
- 5. Гарнирайте супата със сварено яйце, нарязано на четвъртинки.