Специфичното при приготвянето на дряновската баница е начинът, по който тестото се разточва. Тадиционна рецепта на една вълшебна българска баница.

Съставки

  • 1 бр. Жълтък
  • 1 1/2 к.ч. Краве масло
  • 2 1/2 ч.ч. Брашно
  • 1 бр. Бакпулвер
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 к.ч. Вода
  • 3 бр. Яйца
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 1 с.л. Захар

Начин на приготвяне

  • 1. Замесва се тесто от брашното, водата, олиото, маслото, жълтъка, бакпулвера и солта
  • 2. Тестото се разточва на дебел лист, който, след поръсване с брашно, се сгъва на три. Пак се разточва, отново се поръсва с брашно, сгъва се на три и се разточва. Това се прави общо пет пъти.
  • 3. Накрая тестото се разделя на две части и от всяка се разточва по една дебела кора. Едната се поставя в намазнена тавичка и се поръсва с плънката, приговена от натрошеното сирене, яйцата и захарта.
  • 4. Плънката се покрива с втората кора, набожда се с вилица и се пече на умерена фурна до зачервяване.