Палмовото масло е растително масло, което съдържа и наситени мазнини, характерни за животинските продукти. Лошата му слава в България започва от употребата му в млечни продукти – най-вече сирене, без това да е указано на етикетите. Друга причина за лошата му слава е използването на вреден оцветител, който се слага в продукти с палмово масло, разпространени в Африка. Такива продукти в България не са внасяни.
В рецептата за домашно екзотично масло то се използва, за да се избегне процесът на хидрогениране.
Авокадото може да се замени от 1 с. л. масло от авокадо или 1 с. л. ленено масло.
Съставки
- 1 с.л. Палмово масло
- 1 с.л. Зехтин
- 1 с.л. Олио
- 1 с.л. Авокадо
- 1 бр. Жълтък
- 1 с.л. Прясно мляко
- 1/2 с.л. Лимонов сок
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Палмовото масло се стопява за 10 минути на водна баня.
- 2. Авокадото се пасира до много фина гладкост.
- 3. Всички продукти се смесват в купа, поставена в по-голяма купа, пълна с лед. Ниската температура позволява по-бързото втвърдяване на продукта.
- 4. Овкусява се със солта. Може да се добавят и други подправки по желание - сух риган или мащерка.
- 5. Може да се съхранява в хладилник до 5 дни.