Палмовото масло е растително масло, което съдържа и наситени мазнини, характерни за животинските продукти. Лошата му слава в България започва от употребата му в млечни продукти – най-вече сирене, без това да е указано на етикетите. Друга причина за лошата му слава е използването на вреден оцветител, който се слага в продукти с палмово масло, разпространени в Африка. Такива продукти в България не са внасяни.

В рецептата за домашно екзотично масло то се използва, за да се избегне процесът на хидрогениране.

Авокадото може да се замени от 1 с. л. масло от авокадо или 1 с. л. ленено масло.

 

Съставки

  • 1 с.л. Палмово масло
  • 1 с.л. Зехтин
  • 1 с.л. Олио
  • 1 с.л. Авокадо
  • 1 бр. Жълтък
  • 1 с.л. Прясно мляко
  • 1/2 с.л. Лимонов сок
  • 1 щипка Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Палмовото масло се стопява за 10 минути на водна баня. 
  • 2. Авокадото се пасира до много фина гладкост. 
  • 3. Всички продукти се смесват в купа, поставена в по-голяма купа, пълна с лед.  Ниската температура позволява по-бързото втвърдяване на продукта. 
  • 4. Овкусява се със солта. Може да се добавят и други подправки по желание - сух риган или мащерка.
  • 5. Може да се съхранява в хладилник до 5 дни.