Ферментиралите храни са изключително полезни за организма. 

От 1 литър мляко излиза малка маслена сфера, затова ви съветваме да направите поне двойна доза. Количеството зависи и от маслеността на млякото и респективно дебелината на каймака, който той ще образува.

Класическият начин за хапване на ферментиралото масло е намазано върху препечена филийка. Може да го добавите към крем супи или ястия с картофи. 

 

Съставки

  • 2 ч.л. Кисело мляко
  • 2 литър Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Сварете млякото и го отстранете от котлона, щом кипне. Оставете го в хладна стая, докато изстине и образува каймак. Може да го оставите и цяла нощ.
  • 2. Отделете каймака с лъжица и го пресипете в купа. Към него добавете двете лъжици кисело мляко и разбъркайте.
  • 3. Покрийте купата и я оставете да ферментира за 24 часа на топло. 
  • 4. Разбийте сместа с миксер за 10 минути или докато се получи масло. Съберете го с лъжица. Може да го сложите в цедка, където не само ще изтече ненужната течност, но и ще се оформи на кръгло калъпче. Оставя се в хладилника за 1-2 часа, докато стегне.