Невероятно меки и нежни, домашно приготвени хлебчета. Те са перфектното допълнение към вечерята и следобедната закуска в почивните дни.
За сладост се приготвят със сладки картофи. Те правят тестото леко влажно и придават на хлебчетата приятен и красив златист цвят. Ако искате по-неутрален вкус, спокойно използвайте традиционните картофи.
Няколко тънкости, за да сте сигурни, че тестото ще се получи перфектно:
- водата, вкоято разтваряте маята, трябва да е хладка. Ако е твърде гореща, тя ще убие дрождите, което означава, че тестото ви няма да втаса.
- разбивайте картофите, докато станат на пюре дълго, за да сте сигурни, че няма да останат малки бучици.
- пюрето от картофи трябва да е изстинало преди да го добавите към останалите съставки. В противен случай то също би могло да повлияе на маята.
- ако оставите тестото да втасва на топло, ще му отнеме 45 минути да се удвои. Ако мястото е по-студено, оставете го за 1 час и дори малко повече.
Съставки
- 450 г Брашно
- 350 г Сладък картоф
- 120 мл Вода
- 1,5 с.л. Суха мая
- 1 с.л. Зехтин
- 10 г Сол
- 1 бр. Жълтък
- 2 с.л. Прясно мляко
- 1 шепа Маково семе
Начин на приготвяне
- 1. Сухата мая се разтваря в хладка вода. В дълбока купа се разбиват брашното, пюрето от сладки картофи и водата.
- 2. Когато всички съставки се съберат, се добавя маслото и солта.
- 3. Смесвайте, докато тестото стане меко и гладко. Отнема около 10-15 минути.
- 4. Поставете тестото в намазнена купа, покрийте с фолио и оставете на стайна температура, докато удвои размерите си (около 1 час).
- 5. Разделете тестото на 17 парчета с приблизително тегло 50 грама, като всяко от тях се оформя на топка.
- 6. Покрийте тава с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса С.
- 7. Разбийте жълтъка с млякото. Намажете всяка топка и я поръсете с макови семена.
- 8. Печете 25 - 30 минути до златисто. Сервирайте топли!