За максимално добър резултат тестото за багетите трябва да втасва 5 пъти, по 45 минути. 

За да оформите багетите, намокрете ръцете си. Tака тестото няма да залепва.

За да направите багетите с хрупкава коричка, поставете във фурната тава, пълна с вода. Водната пара ще ги направи твърди отгоре и меки отвътре.

Съставки

  • 700 г Брашно
  • 1 1/2 ч.л. Сол
  • 1.2 ч.л. Мая
  • 520 мл Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Сипете брашното в дълбока купа. Поръсете го със сухата мая. разбъркайте с лъжица.Добавете солта.
  • 2. Сипете водата на тънка струйка и разбъркайте с шпатула, докато всички съставки се смесят. 
  • 3. Оставете тестото да втаса 45 мин. в съд, покрит със свежо домакинско фолио. 
  • 4. Ударете топката тесто 5-6 пъти в плота, така както се местя козунаци, за да стане повърхността му гладка. Оставете да втаса под фолио още 45 минути. 
  • 5.  Набрашнете плота и изсипете тестото. Набрашнете отгоре и самото тесто. Разделете тестото на парчета с тегло около 300 г. 
  • 6. Всяко от тях разтеглете с лек натиск само с върховете на пръстите. Оформете ги на елипси. Намажете ги съвсем тънко със зехтин и оставетe да бухнат за 15 минути. 
  • 7. Върху добре набрашнен плот оформете багетите, като ги изтеглите на дебели фитили с прищипани краища. Направете няколко диагонални разреза по дължината на хляба. Печете в предварително загрята фурна за 8 минути.