Не на всички растения всички части са ядливи. Карфиолът обаче е един от зеленчуците, който може да изядете целия. От листата му се прави хрупкав чипс, при това много лесно. Ако са прекалено големи, може да ги нарежете на парчета. Подобен чипс може да направите и с листа от броколи. 


Може да ги хапвате самостоятелно или да ги добавите като гарнитура към яйца, сирене в пергамент, салата с авокадо, зелена салата, ориз с пармезан и различни видове крем супи. 

 

Съставки

  • 20 бр. Листа от карфиол
  • 1 с.л. Сол
  • 3 с.л. Зехтин

Начин на приготвяне

  • 1. Отрежете твърдата част от листата на карфиола. измийте ги добре и ги подсушете с кухненска хартия.  
  • 2. Подредете ги в тава, върху хартия за печене. Намажете всяко листо със зехтин, като използвате (силиконова) четка. 
  • 3. Поръсете със сол. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 10 минути. Може да увеличите времето за печене, в зависимост от дебелината на листата.