Известен като "калдио де конгрио", тази чилийска чорба завладява с уникалния си вкус и аромат.
Съставки
- 1 с.л. Бял винен оцет
- 1 скилидка Чесън
- 3 бр. Люти чушлета
- 1 връзка Кориандър
- 3 глава Лук
- 2 щипки Черен пипер
- 1 щипки Сол
- 2 стръка Кориандър
- 1 мл Квасена сметана
- 2 мл Бяло вино
- 1 1/2 кг Рибено рагу
- 50 с.л. Олио
- 50 глава Лук
- 4-5 бр. Моркови
- 1-2 бр. Люта зелена чушка
- 1-2 ч.л. Червен пипер
- 1 с.л. Сос Ахи чилено
- 3 бр. Домати
- 1/4 бр. Дафинов лист
- 1 стръка Магданоз
- 1 ч.л. Риган
- 1 бр. Сок от лайм
- 2 с.л. Зехтин
- 1-2 щипки Сол
Начин на приготвяне
- 1. Два от доматите, предназначени за супата и за соса, се бланшират и се обелват.
- 2. Сосът „Ахи чилено” се приготвя като третият домат и лукът се нарязват наедро. Чушката се почиства от семките и се нарязва, а чесънът се обелва. Доматът, лукът, чушката, сокът от лайм, чесънът, зехтинът, кориандърът и оцетът се слагат в блендер, посоляват се и се смилат. Сосът „Ахи чилено” е готов.
- 3. Морковите се режат на шайби, лукът – на полумесеци, а доматите – на кубчета.
- 4. Лукът и морковите се запържват в олиото, прибавят се лютата чушка и червеният пипер, сипват се доматите, 3 с. л. от лютия сос „Ахи чилено”, риганът, дафиновият лист и наситненият магданоз.
- 5. След 5 минути се добавят виното, около 500 мл вода и рибата, завързана в марля. Овкусява се със сол и черен пипер и се готви 15 минути на тих огън.
- 6. Рибата се изважда и се обезкостява.
- 7. Супата се овкусява със сол и се налива сметаната.
- 8. Готовата супа се сипва в купички, слага се от рибата, поръсва се с пресен кориандър и по желание се добавя още пикантен сос. Съвет: Останалият сос може да съхранява в хладилника 2–3 дни. Може да се консумира и с печени меса.