Тази седмица е седмицата на черешите. След черешовите сърца и черешовото домашно сладко ви предлагаме един десерт със захарно тесто. Разбира се, може да го направите и с други плодове. Перфектен е с ябълки (и канела), круши (и кардамон), сливи (и лавандула).
За черешовия вариант са ви нужни 2 ч. ч. череши. Предварително ги измийте и им извадете костилките. Може да ги нарежете на половинки и да ги подредите с равната част надолу. Допълнителният аромат за този плод, който добре му отива, е вино марсала или ром.
Galette е термин, с който се назовават различните типове плоски кръгли торти. Във френската част на Канада наричат така сладкишите, които приличат на големи бисквитки.
Съставки
- 2 ч.ч. Череши
- 1 бр. Яйце
- 1 пакетче Ванилия
- 60 г Пудра захар
- 125 г Краве масло
- 250 г Брашно
- 1 бр. Белтък
Начин на приготвяне
- 1. Разбъркайте маслото изахарта с кухненска тел. Трябва да се получи хомогенен, гладък крем.
- 2. Към сместа добавете яйцетои ванилията. Разбъркайте отново. Добавете брашното иомесете меко тесто.
- 3. Върху набрашнена гладкаповърхност разточете тестото на кръгла кора.
- 4. В отделна купа поръсете черешите (сизвадени костилки) с кафявата захар и леко разбъркайте. Поставете ги в средатана разточеното тесто, така че от краищата да останат свободни по около 3 см. Следтова ги прегънете към средата.
- 5. Разбийте белтъка леко с вилица и с него намажететестото.
- 6. Поставете галета в тава, застлана с хартияза печене, и сложете в предварително загрята фурна за 30 минути.