Бобът е едно от най-вкусните и най-обичани български ястия.
За чорба е подходящ бобът с тънка люспа и приятен аромат. Същият сорт е добър избор и за салати и запечени специалитети.
Варете малко повече от препоръчителното време, което е изписано на етикетите или плика на боба. Така ще получите по меки и кадифени на вкус зърна.
Добре е преди готвене да накиснете боба за няколко часа или за цяла нощ. Излейте водата, в която е киснал, и го изплакнете с чиста. Така ще съкратире времето за варене. След първото завиране, прецедете боба и излейте водата. Сипете студена вода и оставете да заври отново. С първата вода на боба се отстраняват дразнещите стомашната лигавица вещества.
Към боба може да добавите наденица, пържени листа от салвия, чесън, сланина или бекон.
Най-подходящите подправки за боб са джоджен, девесил (лющян), ронена чубрица, сол и лют пипер. Прибавяйте зелените подправки задължително сле дкато сте махнали ястието от котлона. Ако ги сложите преди това, ще изгубят от аромата си.
Съставки
- 1 с.л. Девесил
- 1 с.л. Пресен джоджен
- 1 с.л. Сол
- 200 г Свинска наденица
- 250 мл Смлени домати
- 1 бр. Червена чушка
- 1 бр. Морков
- 1 глава Лук
- 600 г Червен боб
- 1 с.л. Ронена чубрица
Начин на приготвяне
- 1. Накиснете боба във вода за няколко часа. Изхвърлете водата и изплакнете боба. Сложете го да ври. След като заври, отново прецедете водата и я изхвърлете. Налейте студена вода и сложете да заври втори път.
- 2. Когато зърната омекнат и люспата им се отделя много лесно, е време да добавите зеленчуците. нарежете на ситно лука, моркова и чушката и ги сипете в тенджерата.
- 3. След като лукът омекне, добавете доматите. Нарежете суровата наденица на парчета, колкото за една хапка и ги пуснете да врат в боба.
- 4. Накрая овкусете със сол. Свалете от котлона и поръсете със зелените подправки.