Бобът е едно от най-вкусните и най-обичани български ястия.

За чорба е подходящ бобът с тънка люспа и приятен аромат. Същият сорт е добър избор и за салати и запечени специалитети

Варете малко повече от препоръчителното време, което е изписано на етикетите или плика на боба. Така ще получите по меки и кадифени на вкус зърна. 


Добре е преди готвене да накиснете боба за няколко часа или за цяла нощ. Излейте водата, в която е киснал, и го изплакнете с чиста. Така ще съкратире времето за варене. След първото завиране, прецедете боба и излейте водата. Сипете студена вода и оставете да заври отново. С първата вода на боба се отстраняват дразнещите стомашната лигавица вещества.


Към боба може да добавите наденица, пържени листа от салвия, чесън, сланина или бекон.


Най-подходящите подправки за боб са джоджен, девесил (лющян), ронена чубрица, сол и лют пипер.
 Прибавяйте зелените подправки задължително сле дкато сте махнали ястието от котлона. Ако ги сложите преди това, ще изгубят от аромата си. 

Съставки

  • 1 с.л. Девесил
  • 1 с.л. Пресен джоджен
  • 1 с.л. Сол
  • 200 г Свинска наденица
  • 250 мл Смлени домати
  • 1 бр. Червена чушка
  • 1 бр. Морков
  • 1 глава Лук
  • 600 г Червен боб
  • 1 с.л. Ронена чубрица

Начин на приготвяне

  • 1. Накиснете боба във вода за няколко часа. Изхвърлете водата и изплакнете боба. Сложете го да ври. След като заври, отново прецедете водата и я изхвърлете. Налейте студена вода и сложете да заври втори път.
  • 2. Когато зърната омекнат и люспата им се отделя много лесно, е време да добавите зеленчуците. нарежете на ситно лука, моркова и чушката и ги сипете в тенджерата. 
  • 3. След като лукът омекне, добавете доматите. Нарежете суровата наденица на парчета, колкото за една хапка и ги пуснете да врат в боба. 
  • 4. Накрая овкусете със сол. Свалете от котлона и поръсете със зелените подправки.