Изкусителни творения на сладкарското изкуство, които спокойно можем да наредим сред най-вълшебните десертни шедьоври на немската, и по-точно баварската, кухня. Баварските кнедли, известни в немската кухня с названието "кньодел", са и сред перлите в короната на един от най-известните бирени фестивали по света - Октоберфест...

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Пудра захар
  • 1 кг Картоф
  • 1 бр. Яйце
  • 20 бр. Кафява захар
  • 2 ч.ч. Брашно
  • 100 г Галета
  • 50 г Краве масло
  • 1 ч.л. Сол
  • 10 бр. Сини сливи
  • 1 к.ч. Кристална захар
  • 1 ч.л. Канела

Начин на приготвяне

  • 1. Измитите и подсушени сливи се разделят на две половинки. Галетата леко се изпържва в сгорещеното масло.
  • 2. След като сварените картофи поизстинат, към тях се прибавят солта, яйцето и брашното. С влажни ръце се меси тесто. С намокрена лъжица се взема от тестото и с ръка се оформя малка тънка питка. В средата й се поставя половин слива, а в половинката - бучка захар. За по-лесно оформяне на топката, плодът се обръща с отвора към ръката. Картофената смес се завива плътно, за да не изтече сокът от плода и захарта при варенето.
  • 3. Оформената топка се пуска в дълбок съд с вряща подсолена вода, докато се образува цял един ред от кнедли. Между кнедлите се оставя свободно разстояние. Силата на огъня се намалява.
  • 4. Вари се около 10 минути, докато кнедлите изплуват на повърхността. Изваждат се с решетъчна лъжица, след което се оставят върху кухненска хартия.
  • 5. През това време се разтапя маслото, а кристиналната захар се разбърква с канелата.
  • 6. Сервирайте кнедлите, поляти с разстопено масли и поръсени с канелена захар.