Изкусителни творения на сладкарското изкуство, които спокойно можем да наредим сред най-вълшебните десертни шедьоври на немската, и по-точно баварската, кухня. Баварските кнедли, известни в немската кухня с названието "кньодел", са и сред перлите в короната на един от най-известните бирени фестивали по света - Октоберфест...
Съставки
- 1/2 ч.ч. Пудра захар
- 1 кг Картоф
- 1 бр. Яйце
- 20 бр. Кафява захар
- 2 ч.ч. Брашно
- 100 г Галета
- 50 г Краве масло
- 1 ч.л. Сол
- 10 бр. Сини сливи
- 1 к.ч. Кристална захар
- 1 ч.л. Канела
Начин на приготвяне
- 1. Измитите и подсушени сливи се разделят на две половинки. Галетата леко се изпържва в сгорещеното масло.
- 2. След като сварените картофи поизстинат, към тях се прибавят солта, яйцето и брашното. С влажни ръце се меси тесто. С намокрена лъжица се взема от тестото и с ръка се оформя малка тънка питка. В средата й се поставя половин слива, а в половинката - бучка захар. За по-лесно оформяне на топката, плодът се обръща с отвора към ръката. Картофената смес се завива плътно, за да не изтече сокът от плода и захарта при варенето.
- 3. Оформената топка се пуска в дълбок съд с вряща подсолена вода, докато се образува цял един ред от кнедли. Между кнедлите се оставя свободно разстояние. Силата на огъня се намалява.
- 4. Вари се около 10 минути, докато кнедлите изплуват на повърхността. Изваждат се с решетъчна лъжица, след което се оставят върху кухненска хартия.
- 5. През това време се разтапя маслото, а кристиналната захар се разбърква с канелата.
- 6. Сервирайте кнедлите, поляти с разстопено масли и поръсени с канелена захар.