Лападът е многогодишни тревистo растениe от семейство Лападови. В естествено състояние е разпространен в изобилие по поляните, но отдавна се отглежда и култивирано в градини. Съществуват около 150–200 вида лапад, но в България се срещат само 20 вида. 

 

За да подсилите вкуса на лапада, може да добавите и други зеленолистни в по-малки количества - див чесън, спанак, киселец и др. В тази рецепта обогатяваме квуса и придаваме хрупкавост с шепа изпечени орехи. 

 

 

 




 



Съставки

  • 1 ч.л. Кисело мляко
  • 300 г Краве сирене
  • 3 бр. Яйца
  • 1 пакет Краве масло
  • 50 г Левурда
  • 200 г Лапад
  • 1 опаковка Кори за баница
  • 1 ч.л. Сода за хляб

Начин на приготвяне

  • 1. Лападът и чесънът се измиват и се нарязват на едро. Задушават се за кратко на котлона. Оставя се да изстине. 
  • 2. В купа се чукват яйцата и се разбиват с яйца, кисело мляко, натрошено сирене и сода.
  • 3. Орехите се запичат на сух тиган. Нарязват се на едро и се добавят в сместа. 
  • 4. Всичко това се добавя към лапада и се разбърква. 
  • 5. Корите за баница се разстилат и се намазват с разтопено масло. Слага се от плънката и се завива на руло. Подреждат се на спирала в тава, предварително намазана с олио.
  • 6.  Отгоре намазва с останалото количество масло. 
  • 7. Печем се до златисто или около 30 минути.