Лападът е многогодишни тревистo растениe от семейство Лападови. В естествено състояние е разпространен в изобилие по поляните, но отдавна се отглежда и култивирано в градини. Съществуват около 150–200 вида лапад, но в България се срещат само 20 вида.
За да подсилите вкуса на лапада, може да добавите и други зеленолистни в по-малки количества - див чесън, спанак, киселец и др. В тази рецепта обогатяваме квуса и придаваме хрупкавост с шепа изпечени орехи.
Съставки
- 1 ч.л. Кисело мляко
- 300 г Краве сирене
- 3 бр. Яйца
- 1 пакет Краве масло
- 50 г Левурда
- 200 г Лапад
- 1 опаковка Кори за баница
- 1 ч.л. Сода за хляб
Начин на приготвяне
- 1. Лападът и чесънът се измиват и се нарязват на едро. Задушават се за кратко на котлона. Оставя се да изстине.
- 2. В купа се чукват яйцата и се разбиват с яйца, кисело мляко, натрошено сирене и сода.
- 3. Орехите се запичат на сух тиган. Нарязват се на едро и се добавят в сместа.
- 4. Всичко това се добавя към лапада и се разбърква.
- 5. Корите за баница се разстилат и се намазват с разтопено масло. Слага се от плънката и се завива на руло. Подреждат се на спирала в тава, предварително намазана с олио.
- 6. Отгоре намазва с останалото количество масло.
- 7. Печем се до златисто или около 30 минути.