Може и да сте я пробвали - баница, но с кисело зеле. Някъде я наричат "Зелник”. 

Съставки:

  • 1 пакет Кори за баница
  • 1 глава Кисело зеле
  • 100 мл Зехтин
  • 1/2 ч.л. Чубрица
  • 1/2 ч.л. Черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Зелето се изкисва, отцежда се и се нарязва на дребно.
  • 2. Слага се в тенджера да се задуши с половината зехтин до пълна готовност.
  • 3. Прибавят се чубрица и черен пипер. Всичко се разбърква и тенджерата се отстранява от огъня, за да изстине.
  • 4. Разгъват се две кори, като помежду им се намазва зехтин.
  • 5. След това равномерно отгоре се нанася част от плънката. Навитите кори с плънката се завиват на охлюв в намазана със зехтин тава.
  • 6. Останалите кори се омазняват и върху тях също се разстила от плънката. Подреждат се около другите кори до получаване на вита баница.
  • 7. Баницата се поръсва се със зехтин отгоре и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.