Може и да сте я пробвали - баница, но с кисело зеле. Някъде я наричат "Зелник”.
Съставки:
- 1 пакет Кори за баница
- 1 глава Кисело зеле
- 100 мл Зехтин
- 1/2 ч.л. Чубрица
- 1/2 ч.л. Черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Зелето се изкисва, отцежда се и се нарязва на дребно.
- 2. Слага се в тенджера да се задуши с половината зехтин до пълна готовност.
- 3. Прибавят се чубрица и черен пипер. Всичко се разбърква и тенджерата се отстранява от огъня, за да изстине.
- 4. Разгъват се две кори, като помежду им се намазва зехтин.
- 5. След това равномерно отгоре се нанася част от плънката. Навитите кори с плънката се завиват на охлюв в намазана със зехтин тава.
- 6. Останалите кори се омазняват и върху тях също се разстила от плънката. Подреждат се около другите кори до получаване на вита баница.
- 7. Баницата се поръсва се със зехтин отгоре и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.