Желето от грозде е един от най-вкусните десерти в буркани, които може да приготвите от този плод. Ако искате повече сладост - изберете бяло грозде. Ако искате по-ароматно желе - изберете червено.
Времето за варене на гроздовия сок зависи от вида на гроздето и съдържанието на вода в него. Може да проверите дали е готово, като капнете от него върху равна чиния. Ако капката не се разтича, значи сте стигнали нужната гъстота. Добре е чинията да е охладена за няколко минути в хладилника.
Използвайте желето за намазване на филийка, пълнеж за понички, палачинки и други.
Съставки
- 2.5 кг Грозде
- 800 г Захар
- 6 бр. Карамфил
- 40 г Пектин
- 1 литър Вода
Начин на приготвяне
- 1. Откъснете зърната грозде от дръжката. Отделете наранените, смачканите и развалените. Измийте ги добре. Сложете в голяма тенджера, заедно със зрънцата карамфил, и залейте с водата. Поставете на котлона да се вари 30 минути. От това зърната се пукват и омекват.
- 2. Извадете ги и излейте водата през гевгир. Плодчетата намачкайте и минете през по-фина цедка, за да се отстранят люспите, семките и карамфилът.
- 3. Смесете пектина със 100 грама захар. Разтворете с малко вода и разбъркайте, докато стане рядка, еднородна каша. Сместа с пектина добавете към сока и разбъркайте. Сложете на котлона и когато заври, добавете захарта. Вари се, около 90 минути, докато се сгъсти, като периодично се отпенва с решетъчна лъжица.
- 4. Горещото желе се сипва в измити и подсушени буркани. Стерилизират се за 5 минути.