Тази супа може да се направи с какъвто и да е вид месести и ароматни гъби. Използваме печурки, защото са едни от най-разпространените и може да се купят от почти всеки магазин. Те са малки, стегнати и здрави гъбки, които лесно се режат на филийки, така че във всяка хапка да има по една. За плътност на супата се добавя и ориз.
За повече наситен вкус и аромат част от гъбите леко запържете в масло с малко чесън. Така че съчетаете един продукт, приготвен по два различни начина. Добавете само няколко филийки тъмен хляб, притоплени в тигана, в който сте запържили гъбите и ще имате една истинска вкусотия в чиния.
Съставки
- 200 г Печурки
- 1 глава Лук
- 4 стръка Мащерка
- 1 ч.л. Сол
- 50 г Краве масло
- 1 скилидка Чесън
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете лука на ситно и го сложете да ври в тенджера, пълна с вода.
- 2. Почистете и измийте добре ориза. Добавете го във врящата вода.
- 3. Измийте печурките със студена вода. Подсушете ги върху кухненска кърпа. Нарежете ги на тънки филийки, като оставите няколко цели. Когато лукът и оризът леко поомекнат, добавете гъбите в супата.
- 4. Докато ври, в супата добавете стръкчетата мащерка. Вържете ги с памучен конец и ги потопете в бульона. След готовност - извадете. Подправете супата със сол и черен пипер.
- 5. Отрежете пънчетата на целите гъби. Загрейте маслото в тигана. Когато зацвърчи, сложете целите гъбки в него, като в средата добавите малко масълце и суха мащерка. Нарязаните пънчета и чесън също запържете леко в маслото.
- 6. Добавете от запържените в масло гъбки и чесън. Във всяка паничка сложете и по една цяла гъба.