Искате бърз и полезен обяд или вечеря? В такъв случай няма нищо по-подходящо от риба във фурна. Това е златен избор - буквално и преносно. Втората част на латинското наименование на рибата - Sparus aurata, означава златна.

За тази рецепта използваме ципура, но може да я приготвите и с друга ваша любима риба. Ципурата е вкусна, полезна и подходяща за хора, които държат да се хранят балансирано и здравословно.

100 г прясна ципура съдържат 105 калории. Освен това рибата е богата на омега-3 мастни киселини.

Компанията на розмарин е чудесен избор за нея, защото тази риба просто изисква ароматна подправка. 

 

 

Съставки

  • 2 с.л. Зехтин
  • 1 щипка Черен пипер
  • 2 щипка Сол
  • 1/2 бр. Лимон
  • 2 стрък Розмарин
  • 5 скилидки Чесън
  • 5 бр. Картофи
  • 1 бр. Ципура

Начин на приготвяне

  • 1. Обелете, измийте и нарежете картофите на средно големи кубчета. 
  • 2. Застелете тавичка с хартия за печене и ги изсипете в нея.
  • 3. Рибата (ципура в случая), чесън няколко скилидки необелени и розмарин.
  • 4. Овкусете със сол и черен пипер. Подредете няколко тънки резенчета лимон върху рибата и полейте със зехтин.
  • 5. Пече се във фурна на 180°С за около 30 минути или докато всичко придобие златист цвят.