Искате бърз и полезен обяд или вечеря? В такъв случай няма нищо по-подходящо от риба във фурна. Това е златен избор - буквално и преносно. Втората част на латинското наименование на рибата - Sparus aurata, означава златна.
За тази рецепта използваме ципура, но може да я приготвите и с друга ваша любима риба. Ципурата е вкусна, полезна и подходяща за хора, които държат да се хранят балансирано и здравословно.
100 г прясна ципура съдържат 105 калории. Освен това рибата е богата на омега-3 мастни киселини.
Компанията на розмарин е чудесен избор за нея, защото тази риба просто изисква ароматна подправка.
Съставки
- 2 с.л. Зехтин
- 1 щипка Черен пипер
- 2 щипка Сол
- 1/2 бр. Лимон
- 2 стрък Розмарин
- 5 скилидки Чесън
- 5 бр. Картофи
- 1 бр. Ципура
Начин на приготвяне
- 1. Обелете, измийте и нарежете картофите на средно големи кубчета.
- 2. Застелете тавичка с хартия за печене и ги изсипете в нея.
- 3. Рибата (ципура в случая), чесън няколко скилидки необелени и розмарин.
- 4. Овкусете със сол и черен пипер. Подредете няколко тънки резенчета лимон върху рибата и полейте със зехтин.
- 5. Пече се във фурна на 180°С за около 30 минути или докато всичко придобие златист цвят.