Арабските питки са с много тънки и хрупкави корички. Характерно е да образуват балон от въздух между горната и долната, което ги прави големи и атрактивни. Хлябът е вкусен, особено когато снего топвате в различните видове сосове, пастети и т.н. Яжте директно с ръце и не се притеснявайте да си облизвате пръстите!
Казартмата се прави от печени патладжан и тиквички, смлени или пасирани с печени чушки, чесън и кисело мляко.
Айдари може да си направите, като смесите кисело мляко със сух чесън, джоджен и няколко капки зехтин.
Хариси е зеленчуков пастет, в който най-важните съставки са доматите и кориандърът. Смесете тахан с люта чушка, доматено пюре, лук, кориандър и кимион.
Хумус - пасирайте сварения нахут и го смесете с тахан, ситно нарязан лук, лимонов сок, кимион, сол и зехтин.
Гуакамолето в арабски вариант се получава, като към намачканото авокадо и доматена салца със зехтин добавите тахан и настърган морков. За хрупкавост може да поръсите със суров слънчоглед.
Съставки
- 50 мл Зехтин
- 550 г Брашно
- 2 с.л. Захар
- 21 г Мая
- 2 ч.ч. Вода
- 1/2 с.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Маята и захарта се размиват в хладка вода в дълбока купа.
- 2. Добавя се половината от брашното, разбърква се с дървена лъжица и се оставя на стайна температура за 15 минути. Добре е да покриете купата с тестото със свежо фолио и памучна кърпа.
- 3. Добавят се останалите съставки. за по-лесно може да се разбърка с миксер.
- 4. Тестото се разделя на топчета. Всяко от тях се разточва на кръг с диаметър около 20 см.
- 5. Пекат се в предварително загрята на 200°С фурна, с включен горен и долен реотан и вентилатор за 10 минути.
- 6. Докато се пекат се надуват много, което е и специфичното за този хляб.