Сладкиш, който дарява сладост на душата.
Съставки
- 8 с.л. Ликьор портокал
- 1 бр. Кора от портокал
- 1 бр. Корен джинджифил
- 200 г Бадеми
- 100 г Сушени кайсии
- 100 г Стафиди
- 200 г Захар
- 5 бр. Яйца
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 200 г Краве масло
- 100 г Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Бадемите се смилат.
- 2. Почистеният джинджифил се настъргва на ситно.
- 3. Размекнатото масло и захарта се разбиват. Добавят се брашното, набухвателят, бадемите, джинджифилът и портокаловата кора. Разбъркват се.
- 4. На тънка струйка, като се бърка постоянно, към сместа се сипват разбитите яйца.
- 5. Стафидите и кайсиите се заливат с вряла вода и се оставят за 10 минути, после се прецеждат и се подсушават.
- 6. Кайсиите се нарязват и се добавят в тестото заедно със стафидите и портокаловия ликьор.
- 7. Тестото се слага в намазана с масло и застлана в хартия за печене кръгла форма и се пече на 160 градуса за 1 час.
- 8. Паят се покрива с фолио и се пече още 1 час.
- 9. Оставя се да изстине във формата, преди да се поднесе.