Крехко и ароматно...
Съставки
- 2 с.л. Вода
- 1 с.л. Брашно
- 1 бр. Агнешки бут
- 2 бр. Дафинов лист
- 1 глава Чесън
- 6 стръка Мащерка
- 750 мл Червено вино
- 1-2 щипки Сол
- 1-2 щипки Черен пипер
- 800 г Картофи
- 100 г Спанак
- 150 мл Прясно мляко
- 50 г Краве масло
- 1/4 ч.л. Индийско орехче
- 1-2 щипки Сол
- 1-2 щипки Черен пипер
- 50 г Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Агнешкият бут се обезкостява и месото се нарязва на едри кубчета, които се слагат в керамичен съд, заедно с нарязаните на половина скилидки чесън, мащерката и дафиновите листа.
- 2. Налива се виното.
- 3. Подправя се със сол и черен пипер.
- 4. Покрива се с намокрена пергаментова хартия и се похлупва.
- 5. Пече се около 8 часа в загрята на 110 градуса фурна.
- 6. Сосът се приготвя като около 500 мл сос от печенето се редуцира наполовина.
- 7. Прецежда се.
- 8. Сгъстява се с разтвореното във водата брашно.
- 9. Отстранява се от котлона и се добавя нарязаното на кубчета масло.
- 10. Картофите се обелват, сваряват се и се пюрират, докато са още топли.
- 11. Спанакът се попарва с вряла вода, охлажда се в купа с вода и лед, отцежда се и се наситнява.
- 12. Прясното мляко се загрява с маслото и се налива към пюрираните картофи, добавя се спанакът и се всичко се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.
- 13. Месото се поднася с гарнитурата и соса. Съвет: По желание ястието може да се украси с мащерка.