Крехко и ароматно...

Съставки

  • 2 с.л. Вода
  • 1 с.л. Брашно
  • 1 бр. Агнешки бут
  • 2 бр. Дафинов лист
  • 1 глава Чесън
  • 6 стръка Мащерка
  • 750 мл Червено вино
  • 1-2 щипки Сол
  • 1-2 щипки Черен пипер
  • 800 г Картофи
  • 100 г Спанак
  • 150 мл Прясно мляко
  • 50 г Краве масло
  • 1/4 ч.л. Индийско орехче
  • 1-2 щипки Сол
  • 1-2 щипки Черен пипер
  • 50 г Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Агнешкият бут се обезкостява и месото се нарязва на едри кубчета, които се слагат в керамичен съд, заедно с нарязаните на половина скилидки чесън, мащерката и дафиновите листа.
  • 2. Налива се виното.
  • 3. Подправя се със сол и черен пипер.
  • 4. Покрива се с намокрена пергаментова хартия и се похлупва.
  • 5. Пече се около 8 часа в загрята на 110 градуса фурна.
  • 6. Сосът се приготвя като около 500 мл сос от печенето се редуцира наполовина.
  • 7. Прецежда се.
  • 8. Сгъстява се с разтвореното във водата брашно.
  • 9. Отстранява се от котлона и се добавя нарязаното на кубчета масло.
  • 10. Картофите се обелват, сваряват се и се пюрират, докато са още топли.
  • 11. Спанакът се попарва с вряла вода, охлажда се в купа с вода и лед, отцежда се и се наситнява.
  • 12. Прясното мляко се загрява с маслото и се налива към пюрираните картофи, добавя се спанакът и се всичко се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.
  • 13. Месото се поднася с гарнитурата и соса. Съвет: По желание ястието може да се украси с мащерка.