Вкусна рецепта, предоставена от мама Теодора Генкова и Кристина Генкова - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.
Съставки
- 2 бр. Домати
- 1 к.ч. Булгур
- 1/2 връзка Мента
- 3 връзки Магданоз
- 2 бр. Лимони
- 5 с.л. Джоджен
- 200 г Кисело мляко
- 5 с.л. Зехтин
- 1 с.л. Лют червен пипер
- 4 бр. Арабски питки
- 12 бр. Чери домати
- 700 г Агнешко месо
- 1 бр. Пресен лук
- 2 бр. Лимони
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете агнешкото на кубчета. Сложете го в купа с лютия червен пипер и 2 с.л зехтин. Разбъркайте за да се овкуси месото навсякъде.
- 2. Нанижете го на 8 шишчета като редувате агнешко с чери домат.
- 3. Изпечете шишчетата на скара или в грил тиган за 8-10 минути до златистокафяво.
- 4. За да направите соса посолете киселото мляко, прибавете настърганата лимонова кора, сок от лимон и наситнен джоджен.
- 5. Арабските питки намажете с малко зехтин, поръсете с морска сол и малко лют червен пипер и запечете във фурна на 200 C или на грил тиган.
- 6. Начин на приготвяне на салатата:
- 7. Сварете булгура във вряща вода доготовност. Отцедете го добре иго измийте със студена вода, за да не се слепне. Сложете го в купа.
- 8. Измийте и нарежете магданоза на ситно. Добавете го в купата.
- 9. Обелете доматите, ако е възможно, почистете ги от семките и ги нарежете на дребно.
- 10. Добавяте и наситнените мента и пера от лука.
- 11. Разбъркайте добре салатата и я подправяте със сол,лимонов сок и зехтин.
- 12. Сложетевсяко шишче в запечено арабско хлебче, полейте с млечния сос, добавете отсалатата и сервирайте.