Започна сезонът на тиквените вълшебства. За любителите на домашни сладка предлагаме рецепта за рачел с аромат на ендрише и вкусни орехови ядки.
Необходими продукти:
2 кг тиква
2 кг захар
1 л вода
2 ч.л. лимонена киселина
2 листа ендрише
150 г орехови ядки
За варната вода:
5 л вода
500 г гасена вар
Начин на приготвяне:
Избира се сорт тиква със светло жълта или бяла месеста част. Обелва се и се нарязва на малки парчета 2 х 3 см.
В голяма тенджера се наливат 5 л студена вода. Прибавя се гасената вар и се разбърква с лъжица. Оставя се да престои, за да може да се утаи варта. Бистрата част се прецежда през тензух и в нея се накисват парчетата тиква за 3 часа. Целта на тази процедура е тиквата при варенето да запази целостта си и да е по-хрупкава.
Изваждат се парченцата тиква от варната вода и се измиват под течаща студена вода. Оставят се да се подсушат.
Захарният сироп се приготвя от 1 л вода и 2 кг захар на средна степен на котлона за около 10 минути. Към него се пускат парченцата тиква. Вари се до желаната гъстота за още около 35 минути. Разбърква се отвреме навреме със суха дървена лъжица.
Прибавят се ореховите ядки и листата ендрише.
Накрая се добавя лимонената киселина, разтворена в много малко топла вода и се рабърква.
Горещият рачел се насипва в сухи и затоплени буркани, които се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.