Възможно ли е мъжът да изпадне в депресия след раждането на първото му дете? Отговорът на психолозите е твърдо "Да". Истината е, че броят на татковците, които трудно се адаптират към новия начин на живот, не е никак малък. В съзнанието им нахлуват въпроси като: "Ами сега, трябва да обърна на 180 градуса живота си. Ще се справя ли?", "Как трябва да обичам бебето?", "То е напълно непознато и няма нищо общо с мен", "Причини толкова болки на съпругата ми, която ражда безброй часа", "А сега, след изписването им от родилното, бебето постоянно плаче. Чувствам се безсилен, не знам какво да правя." и др.

Като че ли всички сме свикнали да се тревожим и интересуваме единствено от състоянието на жената, без да си даваме сметка, че не обръщаме внимание на таткото. Оказва се, че за него е много по-трудно да преодолее тези първи дни и седмици. Ситуацията се влошава още повече, ако се наложи той бързо да се върне на работа. Вече има доказателства, че и мъжете преминават през период на следродилна депресия.

#Какво казва статистиката
Проучвания разкриват, че около 10% от бащите страдат от постродилна депресия в първата година след раждането на първото им дете. Според данните това състояние обикновено засяга по-възрастните мъже, станали татковци за първи път. Същото се случва и с тези, които преди бременността са имали по-обтегнати взаимоотношения с партньорката си. Те трябва да се справят както с новите си задължения около бебето, така и с различията с майката.

#Как да разберем дали партньорът ни страда от постродилен синдром
Бъдете наблюдателни. Ако скоро след раждането на бебето, любимият ви започне да проявява някои от следните симптоми, е твърде вероятно да става въпрос за постродилен синдром:
- Притеснява се да гушка бебето
- Намира извинения и оправдания, за да не го прегърне, дори когато то плаче
- Лесно се паникьосва, ако се наложи да остане сам с бебето
- Става потиснат и раздразнителен
- Има проблеми със съня, дори когато бебето спи спокойно
- Губи апетит

#Говорете за проблема
Няма по-добър начин да си помогнете взаимно от откритата комуникация. Опитайте се да го убедите, че новата роля в живота му няма да го направи по-малко мъжествен. Дори напротив – бащинството е нещо прекрасно, което го прави повече мъж от всякога - по-отговорен, по-мъдър, по-грижовен и любящ. Дори осъзнаването, че е потиснат, може да му помогне да преодолее състоянието си, уверяват психолозите.

#Приобщавайте мъжа си към общуването с бебето
Съветът на специалистите е жената да дава възможност на партньора си да прекарва повече време с бебето. Колкото повече се грижи за него, толкова по-силна връзка ще изгради той с него. Помолете мъжа си да ви помага при смяната на памперсите, къпането на бебето, преобличането и т.н.

#Дайте на партньора си време за почивка
Истината е, че майката носи основната тежест за грижите през първите месеци на своята рожба. Това обаче не означава, че бащата не прави нищо. Забележите ли симптомите на постродилна депресия у него, постарайте се да бъдете по-отзивчива и внимателна в отношението си към него. Не му се сърдете. Помнете, че това е период, от който партньорът ви ще излезе, но не и без вашата помощ. Нека си среща с приятели, да разполага с време, което да посвещава на себе си и това, което обича да прави.

#Обърнете се към семеен психотерапевт
Ако не се справите със следродилната депресия, това може сериозно да навреди на връзката му с детето. В краен случай е желателно да се обърнете към семеен психолог. Проучвания на учени от Университета в Бристол (Великобритания) показват, че децата на депресирани бащи, след като пораснат, имат сериозни поведенчески проблеми. Те са по-агресивни и избухливи.