Пипането на ноздрите на носа може да разпространи опасни бактерии, които причиняват пневмония, предупреждават учените. Новото изследване е публикувано в списание "European Respiratory Journal" и е първото, което показва, че пневмонията може да се причини от контакт между носа и ръцете.

Пневмонията е хронично белодробно състояние и е причина за 1,3 млн. смъртни случаи при деца под 5-годишна възраст. Колкото по-информирани сме за това как се разпространяват бактериите свързани с нея, толкова по-добри ще са съветите на специалистите как да се намали предаването й.

Изследователите са установили, че бактериите могат да се прехвърлят от ръцете в носа независимо дали просто сте потъркали носа си с гърба на ръката, почесали сте ноздрите си или сте пъхнали пръст.

Експертите препоръчват на родителите да поддържат играчките и ръцете на децата си чисти, за да ги защитят и да избегнат разпространението на бактериите върху други хора (възрастните роднини, които са податливи към инфекцията).

Ръководителката на изследването д-р Виктория Конър е клиничен изследовател в "Liverpool School of Tropical Medicine" и "Royal Liverpool Hospital". Тя обяснява пред британския "Сън", че пневмококовата инфекция е основна причина за смъртта при децата по света. 

"Възрастните и хората с понижен имунитет поради хронични заболявания също са с повишен риск. Знанията ни за предаването на пневмококи са слаби, затова решихме да изследваме по какви начини може да се разпространява", коментира специалистката.

Снимка: iStock

Не е реалистично да мислим, че ще накараме децата да спрат да пипат носа си или да вярваме, че ще го правят само с чисти ръце. Хубавото е, че има шанс по този начин да си създадат естествен имунитет срещу бактериите и да засилят имунната си система - нещо, като естествена ваксина.

Затова все още не е ясно дали строгите мерки спрямо децата от страна на родителите са най-доброто, според Конър. Важното за родителите е, че това изследване показва, че с ръцете съществува склонност да се разпространяват пневмококи, а това означава, че когато децата са в контакт с възрастни роднини или хора, които имат слаба имунна система, ще знаят, че трябва да поддържат чисти ръцете на малчуганите.

"В тези ситуации осигуряването на добра хигиена на ръцете и почистване на детски играчки вероятно ще намали риска от предаването на инфекцията и развиването на пневмония", допълва още експертката пред вестника.

Това проучване е първото, което потвърждава, че пневмококовите бактерии могат да се разпространяват чрез директен контакт, а не само по въздушно-капков път.