Най-новото място в София е сладко. Буквално. Новата сладкарница Vanilla Kitchen, salon посреща на адрес София, ул. „Генерал Йосиф Гурко“ 38.

Снимка: Росица Николова

Vanilla Kitchen, salon е в прекрасни цветове - тюркоазено, розово, бяло и розово злато. „Винаги съм знаела, че искам бъдещата ми сладкарница да е в тези цветове.“, споделя ни Ваня, и очите и блестят точно в един от тези нюанси. Подсказваме – не е розово!

Снимка: Росица Николова

КАКВО ДА ХАПНЕМ ТУК?

На витрината посреща разнообразие от сурови торти (с бананово-кокосови блатове, шоколадова със смлени бадеми и портокалово масло и др.), брауни с череши, веган сладкиши, безглутенови десерти, сурови шоколади, трюфели и бисквитки. Наред със суровите торти, мястото предлага и новости - сандвичи, кишове и кроасани, които се правят на място. „Искаме да е вкусно и семпло. Хубавите суровини нямат нужда от Е-та, сложни сосове, и т.н. Просто страхотна храна.“

Фокусират се и върху хубавото кафе. Инвестирали са в най-добрата кафе машина, както и в курсове за бариста. Избират качествено кафе като суровина, което минава през добри уреди, за да се получи най-добрият краен продукт в чашка. Поднасят го с вода, в която поставят етерични масла или сезонни плодове. Ако през декември са слагали мандарини, то през януари ще радват клиентите си с пръчки канела, който, освен че са ароматни, действат стоплящо. Ако е за изпът пък, го сипват в биоразградими чашки. Ако не ви се пие кафе обаче, имат от прекрасното малиново вино на Trastena. 

Снимка: Росица Николова

Животът ни е даден, за да го живеем, не за да пазим диети!

„Аз винаги съм била много на нож с диетите. Моята философия е да се храним по един и същи начин, да се чувстваме добре и от това да  изглеждаме добре. Яж сладко, яж сланина, яж сирена, пий вино, пий горещ шоколад – когато какво ти се иска. Само трябва да знаеш кога да спреш. Много е важно да слушаш тялото си.“, обяснява ни Ваня.  „Не може да ти се яде торта, но все да си казваш – не не мога, не не трябва... Изяж едно парче качествена торта, осъзнай защо тялото ти има нужда от това сладко и живей спокойно!“

Снимка: Росица Николова

Клиент и сладкар тук имат особена близост, защото винаги обясняват какво съдържат тортите и другите сладкиши. „Тук залагаме на тази близост и не мога да не съм пламенна за това. Има хора, които ни познават много добре и въпреки това питат дали използваме маргарин. Обясняваме какво е млякото, откъде идват шунката и бекона са сандвичите ни и т.н.“   

ИНТЕРИОРЪТ, БЕЙБИ!

Снимка: Росица Николова

Работата по сладкарницата отнема 17 месеца, но самата идея съществува от много повече. Една човешка бременност време им е нужна само за намирането на подходящо място. Ремонтират две много стари помещения, бутат стени, правят цялостен ремонт.

Снимка: Росица Николова

Бонбонени цветове, лампион в розово злато, български столове, табелки със закачливи надписи – това са някои акценти в интериора, които няма как да не направят впечатление. Плотове на масите – с ярки цветни парченца, са резултат от 3-седмичното търсене на Ваня из София. „Успях да открия последните плочи технически камък, от които са направени плотовете на масите. Парчето пасна точно за размерите на 9-те маси тук и край!“

В сладкарницата има и детски кът, където малчовците могат да се забавляват с дървени или текстилни играчки, докато майките отмарят с хапка сладост. 

Снимка: Росица Николова

За следобед, в който се отдавате на желанието за сладко, за да преборите любовен проблем, за вечер с приятели на голямата медна маса, или просто така - за удоволствие, най-добрата причина.