На 6 декември имен ден празнуват всички, които носят името на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Денят е празник и за моряците, банкерите и търговците.


По традиция, в на този празник се приготвя риба. Често се избира шаран, заради големите люспи - колкото по-големи, толкова по-голямо богатство в къщата. Но внимавайте - според поверието, ако настъпите люспа, някой от дома ще се разболее. 

Съберете цялото семейство около трапезата и не вдигайте ястията от масата през целия ден. 

Рибата се приготвя не само ако имате именик или професионален празник. Ако искате нещо по-различно от класическия пълшен шаран с ориз, ето една интересна рецепта а ла LadyZone.

Продукти:

тесто (содено или с мая)
розмарин
1 яйце за намазване

За плънката
250 г риба
1 шепа булгур
5 с. л. доматено пюре
6 големи орехови ядки
сол, чесън, черен пипер

хартиен шаблон за изрязване

Замесете тестото, като използвате мая или сода по ваше желание. За содено тесто разтворете 1 ч. л. сода в купичка кисело мляко и добавете няколко капки оцет. Добавете ситно нарязан розмарин за по-богат вкус. Разточете тестото на кора с дебелина половин сантиметър и очертайте хартиения шаблон на рибата. След това внимателно го изрежете с остър нож.

Пригответе плънката като първо изпечете избраната за приготвяне риба във фолио или на скара. Рибата, изпечена във фурна и завита във фолио, става малко по-сочна от тази на скара. Нарежете я на дребни парченца. Смесете с доматеното пюре и нарязаните орехи. Сварете булгура, отцедете го от водата и забъркайте в рибената спес. Овкусете със сол, черен пипер и чесън.

Сложете 1 с. л. от плънката върху корема на едната рибка. Тази, която ще покрива отгоре, разточете леко, за да стане малко по-голяма. Поставете я отгоре. Прищипете по ръбчетата с вилица.

За декорацията направете малки топчета, които леко притиснете, за да станат плоски - за люспите на рибара. Намажете тялото с разбито яйце, за да се залепят по-лесно. Наредете люспите ред по ред, като гледате да се застъпват. Отгоре намажете с още един слой яйце.

Печете до златисто.