Може би ви се иска картофената салата да ставаше малко по-бързо от обичайното, или картофеното пюре да не му е нужна цяла вечност за приготвяне. И ние си мислихме как салата може да стане за не повече от 10 минути (без охлаждането на картофите), а пюрето – за още по-малко. Въпросът е как. Ето идея експеримент, който ни отне точно 4 минути – времето, за което можете да имате равномерно сварен картоф, готов за ядене, рязане, мачкане и т.н.
Какво ви е нужно:
4 минути от скъпоценното ви време
1 (или повече) картоф
кухненска хартия
микровълнова фурна
вилица
3 сериозни причини да се разделим завинаги с пържените картофи>>
Как термичната обработка става толкова бързо:
Измийте картофа и чрез вилицата направете множество дупки. Добре е те да са дълбоки, за да може картофът да се свари по-лесно и да няма сурови участъци.
Добре е също и подбраните екземпляри да са нито много големи, нито много малки – нека големината е средна.
Намокрете парче кухненска хартия, голяма, колкото да можете да увиете картофа в нея.
Печени картофи с топено козе сирене>>
Хартията не трябва да е влажна, а водата направо да се стича от нея.
Увийте картофа добре и поставете в микровълновата за точно 4 минути на най-високата мощност.
След тази процедура той е готов да правите каквото искате с него – пюре, салата, картофени кюфтета - без допълнителна термична обработка.
Бележки на автора: картофът беше изпробван от човек, който не знаеше за експеримента и беше учуден защо съм сварила само един картоф. Вкусовите качества и равномерното сваряване не породиха никакво съмнение, че той е варен поне 20-30 минути на котлона.