Маестрото на италианската мода Джорджо Армани представи мъжка колекция, отдаваща почит към миналото, в емоционално дефиле, в което оживя великолепието на старите дворци и вътрешните дворове на Милано, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.

Моделите дефилираха в интимната обстановка на историческата централа на Виа Боргонуово, далече от лудостта на показния моден спектакъл.

Снимка: Getty Images

Какво е посланието на колекцията на Армани за сезона есен-зима 2023-2024 г.? "Спокойствие и ведрост", каза 88-годишният ветеран на италианската мода.

Снимка: Getty Images

Мъжкият силует на Армани е изтънчен, но гъвкав, с изчистени кройки и благородни и плавни материи като кашмир, алпака, кадифе, букле, пише БТА.

Снимка: Getty Images

"Харесва ми да мисля за Милано на старите дворци, откритите дворни пространства, градините, които човек може да зърне. Исках да пресъздам тази атмосфера, за да вдъхна живот на новата колекция", обясни Джорджо Армани.

Снимка: Getty Images

И докато дефилето повежда по въображаем начин публиката по улиците на стария град Милано, то цветовете на тъканите са заимствани от природата: преобладават сиво, бежово, сиво-бежово, зелено с леки нюанси на рубиненочервено.

Снимка: Getty Images

Класическите кадифени жилетки или сака, съчетани с ризи или пуловери в същия тон, се носят върху широки, но изискани панталони, които позволяват свобода на движенията.

Снимка: Getty Images

Строги двуредни сака, ушити за бизнес срещи, съчетани с леко бухнали вратовръзки, класически костюми с вградени качулки... маестрото си позволява и дребни причудливости.

Снимка: Getty Images

"Прекалената скованост не е добре, винаги трябва да има малко прегрешение, леко разконцентриране", казва Армани. "И винаги с желанието да преосмислим класиката от гледна точка на модерността", допълва дизайнерът.

В този закачлив дух Джорджо Армани е сътворил дълго палто от изкуствена тигрова кожа, което не се препоръчва за важни работни срещи, иронизира той.

Мъжете обаче, представени от Армани, излизат от разкошните си домове и в спортно облекло, цветни пухени якета и ватирани панталони, като същевременно запазват изискания си вид.

След това на фона на омагьосващата музика на италианския композитор Лудовико Ейнауди, Джорджо Армани изпрати на подиума пет двойки модели в искрящи вечерни облекла, които се прегръщат и целуват, преди да отидат на бала.

"Да закрия дефилето по този начин е правилният избор, защото говорим за мъж и жена, които се обичат", казва дизайнерът. Според него това е покана хората да показват повече нежност в отношенията си.