27-годишната Каталуна Енрикес стана първата транссексуална участничка в американския конкурс за красота „Miss USA“, където са представени красиви жени от всички американски щати. Каталуна, която е родена в мъжко тяло, но живее живота си като жена, е победила 27 участнички от щата Невада, за да може да го представлява в конкурса.

Големият конкурс ще се проведе през ноември, а Каталуна използва възможността, за да обърне вниманието на обществото към транссексуалните хора и техните права.

„Моето пътешествие в живота не е най-лесното“, сподели тя през американската телевизия KVVU-TV. „Беше мъчение за известно време. Бях жертва на психологически и сексуален тормоз. Имах емоционални проблеми. Не притежавах много, докато растях. Нямах подкрепа.“

Каталуна е моден дизайнер и притежава собствен бизнес. Тя е щастлива, че може да е първата транс жена, която участва в турнира и е избрана в края на месец юни, обявен за месец на ЛГБТИ хората.

Победата на Каталуна в Невада и участието ѝ в националния конкурс е голяма победа за транс обществото.

На следващата страница може да прочетете за други транс жени модели, които са проправили пътя на транс хората в модната индустрия >>>

 

Валентина Сампайо

Снимка: Getty Images

Валентина е първият транссексуален модел на „Victoria's Secret“. Тя подписа договора с модната марка през 2019 г. Няколко години по-рано, през 2017 г., тя стана първият транссексуален модел, който се появи на корицата на френското издание на списание „Vogue“.

Хънтър Шафър

Снимка: Getty Images

Хънтър започва кариерата си на модел когато е 18-годишна. Тя работи с различни модни марки, но остава сравнително неизвестна, докато не получава роля в хитовия сериал „Еуфория“ на HBO.

Андреа Пежич

Снимка: Getty Images

Преди да обяви, че се идентифицира като жена, Андреа беше модел мъж. През 2014 г. стана ясно, че е минала през операция за смяна на пола и вече се определя като жена. След това кариерата ѝ рязко тръгна нагоре, но Андреа обясни, че целта ѝ е била единствено да живее по начина, по който се чувства и определи процедурите като „животоспасяващи“.

Лейна Блум

Снимка: Getty Images

Лейна пише историята на транс хората, като става първата цветнокожа транс манекенка, която се появява на страниците на популярното мъжко списание Sports Illustrated.

Теди Куинливан

Снимка: Getty Images

Теди започва кариерата си на модел през 2015 г. Тя е родена като момче и минава през процедура за смяна на пола на 16-годишна възраст. От тогава живее като жена. Чак през 2017 г. Теди Куинливан разкри пред света, че не е биологична жена, а е транссексуална.

Арис Уонцър

Арис е модел и комедиант. Тя е много активен застъпник за правата на транс хората, цветнокожите и по-пълните хора. Много от публикациите ѝ в социалните мрежи засягат именно тези теми.

Джина Росеро

Джина е родена във Филипините като момче, но след като минава през процедура смяна на пола, започва кариерата ѝ като модел. Тя бързо става много търсена и е считана за един от най-красивите транс модели в света.