2021 г. идва с надежда за една по-добра и здрава година. А когато това се случи, разширяваме хоризонтите си и отдаваме значение на все повече неща. Началото на година е и моментът, в който да започнем да мислим за външния вид. Да свалим пижамите, да се размърдаме, да внесем повече цветове в градероба и повече блясък сред гримовете си.

Един интересен страничен ефект от пандемията е, че някои дизайнери се въздържаха от обичайните си експерименти и екстравагантност. Вместо това според Vogue приоритет бе практичността. Така ли ще е и през новата година?

8 тренда в модата за 2021 г.

1. Прозрачни дантели
Плътните и дебели дрехи от зимата ще заменим с леки дрехи на слоеве през пролетта. Дизайнерите на Dior смесват прозрачни елементи, които едва докосват основата, за да й придадат малко плътност. Fashionista съветват да се нaслояват отделни парчета. Така се придава загадъчност на тоалета, а границите между горни и долни дрехи се размива. 

Снимка: Getty Images

2. Рамене и подплънки

Balenciaga залага на дръзки кройки в областта на раменете през 2021 година. Луксозната модна къща показа много тоалети с изпъкнали рамене по време на Парижката седмица на модата през март. Много други марки също експериментираха с идеята.

"Високите рамене не са новост, но и не изчезват.", коментират от Vogue. 

Снимка: Getty Images

3. Ресни

Дългите ресни ще се завърнат през 2021 г. Става дума не само за ресни при тъканите, но и в косата. Просто ще се въртим и те ще се въртят около нас. 

Снимка: Getty Images

4. Принтове тип "направи си сам"

Застояването вкъщи доведе до това много хора сами да решат да преобразяват дрехите си - къде от скука, къде от желание да са по-различни с нещо. Боядисването на тъкани с текстилни бои при които се получава ефект на петна ще бъде актуална тенденция през 2021 г. 

Цветната тенденция е популярна от известно време, но е избрана и от някои от големите дизайнери, които я пренасят в последните си колекции. „От кафтани до макси рокли, суитшъни и деним, тези модели, са вдъхновени от всеки цвят на дъгата", коментират от Harper's Bazzar.

Снимка: Getty Images

5. Пастелни тонове

Ако предпочитате пастелните и бонбонени цветове, то 2021 ще е вашата година. „Тези цветове, вдъхновени от сорбето, са идеалният вариант за лятото и отговарят на голямо разнообразие в тена на кожата в това време на годината“, отбелязва The Trend Spotter.

Костюми в ментово зелено или тренчкоти в нежна лавандула - или най-добре и двете едновременно. Това ще бъде един от най-елегантните стилове за предстоящите сезони. 

Снимка: Getty Images

6. Мрежи

Да уловим доброто в 2021 - възможно е. Защото мрежите ще са особено актуален моден акцент. Тези мрежи не са за да ви стоплят, те служат за по-висша цел - наслада за очите. Стела Маккартни използва този елемент изключително често. Дори го удвоява като обавя и ресни.

Снимка: Getty Images

7. Голо тяло

"Никога не е лоша идея да покажете малко повече плът... на случаен принцип", ни учеше Кристина Агилера през 2002 г. Дали обществото се събужда за тези нейни думи? Или дизайнерите просто нямат достатъчно плат? Всъщност няма значение. Но 2021 определено идва с това течение - голи части от тялото, които да са на показ. 

"Показването на кожа с мярка е почти необходимост, както носенето на топли дрехи в студените месеци", посочват от Marie Claire. Дизайнери като Prada също намериха начини да разкрият повече плътта по неочаквани начини.

Снимка: Getty Images

8. COVID аксесоари

Модна къща Kenzo, чийто основател почина през 2020 от коронавирус, показа голям брой тоалети, които покриваха лицето, а понякога и цялото тяло. Това може и да не е е било повлияно от COVID, но тези аксесоари така или иначе ще осигурят защита срещу вируса. Темата за социалното дистанциране определено се усеща и в модата.

Другата голяма тенденция, повлияна от коронавируса, разбира се, ще продължат да бъдат стилните маски за лице.

Снимка: Getty Images